Raglja

Letnik 3, Številka 20 27. junij 1997

VIDEO KAMERA

Sestavni del grafične delovne postaje je tudi video kamera. Po manjši zamudi smo jo končno dobili in jo takoj uspešno priključili. S prvimi poskusi smo prav zadovoljni. Predvsem nas je navdušil velik razpon snemanja. Snemamo lahko tako panoramo, kot tudi predmet, ki je oddaljen od kamere le kakšen centimeter. Tako naprimer lahko snemamo, kaj nekdo piše ali riše na papir, ali kako uporablja določen predmet in to kažemo na računalniškem zaslonu širšemu občinstvu. Seveda lahko film najprej posnamemo, ga shranimo na datoteko in ga pokažemo kasneje. Največja pomankljivost kamere pa je v tem, da je potrebno ostrino nastavljati ročno, razvajeno pa smo si tudi zaželeli, da bi imela kamera zoom. Toda tudi brez tega razkošja bomo znali kamero koristno uporabiti.

Zdaj je Izobraževalna delavnica dobila oči, skozi katere lahko pogledate tudi vi, če se sprehodite do domače strani na računalniku Sigma.Educa in izberete možnost: Slika iz izobrazevalne delavnice. WWW naslov se glasi:

     http://sigma.educa.fmf.uni-lj.si/

Trenutno so še manjši tehnični problemi, tako da sliko vidite le, če je v danem trenutku kdo prijavljen na sistemu Sigma. V kratkem bomo odpravili tudi ta problem.

Tako si sedaj lahko kar preko omrežja ogledate, kaj se dogaja v Izobraževalni delavnici. Slika se obnovi vsakih 6 sekund.

(RaK)

ZVOČNA POŠTA

Veliko med vami uporablja kot bralnik pošte program Eudora. Pred nekaj dnevi so avtorji programa objavili pričetek preizkušanja novega dodatka k temu programu. Ta omogoča, da k elektronskemu sporočilu pripnete še glasovno sporočilo. S pomočjo posebnega postopka je to sporočilo dovolj kratko, da ne bo preveč podaljšalo dolžine vašega sporočila. Žal pa tako pošto lahko prebere oz. sliši le prejemnik, ki ima isti dodatek k Eudori, ali pa poseben program.

V RC smo zadevo preizkusili in se obnaša zelo spodobno. Poslane datoteke so res kratke, program pa je enostavno uporabljati. Najdete ga lahko na domači strani podjetja Qualcomm (http://www.eudora.com/) ali pa na našem FTP strežniku (ftp://ftp.fmf.uni-lj.si/novo/purewin1b3.exe). Namestitev je enostavna - le poženete prenešeni program.

Način uporabe:

Pošiljanje zvočne pošte: (potrebujete mikrofon) Na običajen način pripravite sporočilo (New Message, Reply, ...). Nato si v izbiri Message izberete ukaz Attach/PureVoice S tem poženete program PureVoice, ki bo posnel vaše sporočilo. Vključite mikrofon, “kliknete” na rdeči gumb in pričnete govoriti.

Ko pritisnete na zeleni kvadrat, ste s snemanjem končali. Sedaj lahko sporočilo poslušate (zelen trikotnik), v vaše elektonsko sporočilo pa ga pripnete s “klikom” na velik gumb z napisom Attach.

V rubriki Attached: boste zagledali ime datoteke kot denimo C:ĐomrezjeĐEudoraĐAttachĐ76G35138.qcp;

Sprejemanje zvočnih sporočil: Če vam bo kdo poslal zvočno sporočilo, bo to opremljeno tako kot vedno, kadar je sporočilu pripeta datoteka, s pripisom

     Attachment Converted: "c:ĐomrezjeĐeudoraĐattachĐ76G351381.qcp"
Sedaj le še “kliknemo“ na ime datoteke in s tem poženemo program PureVoice, ki nam predvaja zvočni del sporočila. Če prejemnik pošte ne uporablja Eudore, mora zagnati program PureVoice in z izbiro Open poiskati, kam je njegov poštni program shranil datoteko z zvočnim sporočilom.

Le še opozorilo. Program PureVoice bo s 1. avgustom prenehal delovati, ker gre za testno različico. Po napovedih podjetja Qualcomm pa naj bi takrat dobili tudi "zaresno" izdajo tega programa.

(MaL)

RAČUNALNIK ZA LETO 1998

Microsoft je kot vsako leto tudi letos izdal navodilo, kakšen naj bi bil računalnik za leto 1998. To so zahteve, kot jih postavlja proizvajalcem Microsoft, če želijo računalnik opremiti z napisom MS WindowsXX ready. Navodila so zelo podrobna, za vas pa smo izluščili nekaj najbolj splošnih. Kot se je izkazalo zelo točno kažejo smer, v kateri se bodo razvijale potrebe programske opreme. Primerjava teh specifikacij iz prejšnjih let pokaže, da je vsaj za programe, ki izidejo proti koncu leta praktično nujno, da imamo računalnik, ki ustreza Microsoftovi specifikaciji --- vsaj kar se procesorja in glavnega pomnilnika tiče.

Microsoft PC98 razdeli v več kategorij, ki si jih lahko ogledate na spodnji sliki. Glede na položaj naše fakultete (smeri študija s posebnim poudarkom na izobraževanje bodočih profesorjev računalništva) ter inštituta bi bilo nujno, da bi praktično vsi naši računalniki ustrezali specifikaciji za Workstation PC98. Žal pa kaže, da o tem lahko le sanjamo. Še več. Prav lahko se zgodi, da študenti ne bodo imeli na voljo prav nobenega računalnika, ki bi tej specifikaciji ustrezal.

Poglejmo si, kakšne so torej MINIMALNE zahteve za različne osnovne tipe računalnika

Consumer PC Office PC Workstation PC
Procesor (naveden ali podoben tip) Pentium 200HHz MMX Pentium 200HHz MMX Pentium 200HHz MMX
procesor - priporočen Pentium 200MHz MMX Pentium 200HHz MMX Pentium Pro 200Mhz ali Pentium II
Predpomnilnik 256K Level 2 256K Level 2 512K Level 2
Pomnilnik - minimum 32MB 32MB 64 MB
Pomnilnik - priporočen 64 MB 64 MB 64 MB

Navodila so seveda mnogo bolj podrobna in natančno določajo zahteve za različne sestavne dele računalnika. Ogledate si jih lahko na naslovu

     http://www.microsoft.com/hwdev/desguid/
Za leto 1998 so še v delovnem osnutku, ki pa se verjetno v navedenih delih ne bo bistveno spremenil. Če pa že bo prišlo do sprememb, bodo to kvečjemu strožje zahteve.

(MaL)

NOVE NAPOVEDI ZNIŽANJA CEN PROCESORJEV

V petek, 13. junija, so se pojavile napovedi, da bo Intel drastično pocenil svoje procesorje. To naj bi bil odgovor na precej nižje cene procesorjev konkurenčnih podjetij AMD in Cyrix. Znižanje naj bi bilo tudi do 60%. Tako napovedujejo, da bo že julija cena 200 MHz različice procesorja Pentium MMX padla z 484 $ na 247$ in v novembru na 209$. Kaže torej, da bodo jeseni predvsem zmoglivejši računalniki kar precej cenejši.

(MaL)

FOTOREPORTAŽO

z izleta na Gonte, si lahko ogledate na Internetu, na naslovu:
http://fmf.uni-lj.si/izlet/