Raglja

Letnik 3, Številka 18 16. junij 1997

SESTANEK UPORABNIKOV CD-ROM STREŽNIKA NA NUK

V dogovoru z matematično knjižnico smo se udeležili sestanka uporabnikov podatkovnih baz na CD-Romih na NUK. Namen sestanka je bil izmenjati izkušnje pri uporabi baz, pogovoriti se o tehničnih problemih in zbrati predloge za delo v prihodnje. Obisk sestanka je bil za nas zelo koristen, saj je po uvodni predstavitvi delovanja strežnika pogovor tekel predvsem okrog tehničnih problemov in novosti v zvezi s programsko opremo. V drugem delu pogovora je prišlo do polemike med NUK in CTK okrog še enega strežnika na CTK, kar pa nas zadeva samo posredno.

Najpomembnejše novosti so povezane s programom ULTRAWIN, ki omogoča dostop do baz. Na voljo je nova verzija programa, ki še vedno najbolje dela v okolju Windows 95. Obstajata še verziji za Windows 3.11 in NT 3.51, ne pa tudi za NT 4.0.

Pri nas v obeh knjižnicah imamo program nameščen na dveh računalnik z različnima operacijskima sistemoma. V okolju Windows 95 nimamo problemov, pod Windows 3.11 pa imamo probleme z dostopom do nekaterih baz. Na sestanku smo slišali, da so tudi drugod podobni ali še večji problemi in da jih ne znajo odpraviti. Zato bo verjetno potrebno razmišljati, da tudi drugi računalnik opremimo z operacijskim sistemom Windows 95.

Tudi pri programski podpori za posamezne CD- Rome, ki jo pripravljajo na NUK, so se osredotočili predvsem na Windows 95. Ko se povežemo s strežnikom in izberemo ustrezno bazo, se namreč najprej preko mreže prenese ustrezen program, ki se potem izvede na našem računalniku in omogoči uporabo baze. Na NUK so se zelo potrudili in večino programov, ki podpirajo baze, tako predelali, da nam po končanem delu ponudijo možnost, da ostanejo nameščeni na našem računalniku. Pri pogosteje obiskovanih bazah to možnost z veseljem izkoristimo, saj je naslednjič dostop do baze veliko hitrejši. Pri redkeje obiskanih bazah, pa pustimo, da se program sam pobriše, ker bi drugače brez potrebe zasedal prostor na disku.

Po novem je možen dostop do baz tudi preko modema od doma, seveda če je na računalniku nameščen ustrezen program (namesti ga računalniški center Univerze). Vendar tak dostop do baz močno odsvetujemo, ker je izredno zamuden. Podporni program za bazo je običajno dolg nekaj MB, in prenos preko modema lahko traja tudi več kot eno uro.

(RaK)

RAČUNALNIK SIGMA.EDUCA JE PRIPRAVLJEN ZA DELO

Kar nekaj časa je že minilo, odkar smo dobili novo grafično delovno postajo za Izobraževalno delavnico in zdaj je končno pripravljena za delo ter dostopna uporabnikom. Nekaj časa smo porabili, da smo se spoznali še z enim, za nas novim operacijskim sistemom (Irix 6.3). Čeprav je res, da gre za unix, je vendar popolnoma svoje ťpasmeŤ in ima kar nekaj posebnosti. Najbolj “zabavne” so prav gotovo naslednje: Bolj resne pa so: Največ problemov je bilo z ustreznimi nastavitvami in prilagoditvami uporabniškega grafičnega okolja, ki ga dobijo novi uporabniki. Potrebno je bilo naučiti se in razumeti, kje so nastavitve za vse uporabnike in kje osebne ter kako podtaknemo začetno okolje, ki naj bi ustrezalo večini uporabnikov.

Pravi razlog za tako dolgo zamudo pri pripravi računalnika pa je povročilo nameščanje dodatne programske opreme. Kar nekaj programov smo dobili skupaj z računalnikom, več pomembnih programov pa bi morali dobiti kasneje v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko, ki ima na voljo nekaj izobraževalnih licenc. Žal se je pokazalo, da so njihovi programi za nas neuporabni, ker podpirajo le operacijski sistem Irix 6.2, naše novejše verzije 6.3 pa ne. Na srečo so bili pri podjetju Aster, pri katerem smo računalnik kupili, tako prijazni, da smo vsaj prevajalnike za nekatere programske jezike dobili ťna kredoŤ in z upanjem, da bodo zadeve z izobraževalnimi licencami urejene kasneje na nivoju Univerze.

Na ta način smo namestili prevajalnike za C++, Fortran 77, Fortran 90, Pascal in Ado.

(RaK)

INTERNET

Zaposleni na oddelku za matematiko in mehaniko imajo že kar nekaj časa svoje strani na Internetu, na katerih so osnovni podatki o določeni osebi. Tako na teh straneh lahko izvemo kje ima oseba svoj kabinet, telefonsko številko, katere predmete predava in kdaj ima govorilne ure. Kar nekaj časa smo zbirali tudi slike, ki krasijo te strani. Sedaj smo z zbiranjem pri koncu, tako da imajo skorajda vsi že objavljeno svojo sliko. (Tisti, ki je še nimate, pa bi jo radi imeli, se oglasite v računalniškem centru.) Seveda pa sedaj ne bomo počivali. Za novo šolsko leto pripravljamo prenovljeno podobo večine spletnih strani naše fakultete. Tako bo tudi z informativnimi stranmi zaposlenih na OMM, seveda pa bodo te dokončane šele, ko bo določen urnik predavateljev oz. asistentov. Novost bo tudi prehod na enotni standard glede fontov oz. kodne strani. Ta bo po vsej verjetnosti pravi Latin2 (ISO-8852-2), ki ga podpirajo skoraj vsi sistemi. Če pa imate svoje predloge, nam jih sporočite, mi jih bomo seveda veseli!

(MaK)

TISKANJE NA MARVINU

Zaradi čedalje večjih problemov s tiskanjem na študentskem računalniku Marvin, ki teče pod operacijskim sistemom linux, smo se odločili zamenjati celoten sistem tiskanja. Uspelo nam je dobiti ustrezne programe in jih uspešno namestiti na računalnik. S tem smo malo nepričakovano poleg sistema tiskanja LPR dobili tudi dobro simulacijo sistema LP.

Trenutno je urejeno izpisovanje PostScript datotek na laserska tiskalnika v obeh računalniških učilnicah (19laser, 21laser). Uporablja se ukaze LPR, LPQ in LPRM (za LPR sistem), oziroma ukaze LP, LPSTAT, CANCEL (za LP sistem).

Osnovna ukaza za izpisovanje:

   lpr Š-P tiskalnikĆ ŠdatotekaĆ
ali:
   lp Š-d tiskalnikĆ ŠdatotekaĆ
npr.:
   lpr -P 21laser test.ps
   lp -d 21laser test.ps
Opozorilo: Trenutno lahko izpisujemo samo PostScript datoteke!

Za nadzor nad tiskanjem uporabljamo naslednje ukaze:

LPR sistem:

Podatki o dokumentih, ki čakajo v vrsti za določen tiskalnik:

   lpq Š-P tiskalnikĆ Š-aĆ Š-lĆ
opcija -a pomeni vse tiskalnike
opcija -l pomeni več informacij

Brisanje dokumenta iz vrste

   lprm Š-P tiskalnikĆ Š-aĆ ŠposelĆ ŠuporabnikĆ
opcija -a pomeni vse tiskalnike

Najbolj uporaben ukaz je: lprm -a all , ki pobriše vse lastnikove datoteke iz vrst vseh tiskalnikov.

LP sistem:

Podatki o dokumentih, ki čakajo v vrsti za določen tiskalnik:

   lpstat Š-o tiskalnikĆ Š-u uporabnikĆ
Podatke o vseh tiskalnikih dobimo z ukazom:
   lpstat -o all
Brisanje dokumenta iz vrste
   cancel Š-o "tiskalnik ID"Ć Š-u uporabnikĆ
opcija -o določa tiskalnik in/ali ID dokumenta
opcija -o all pomeni vse tiskalnike

Podrobnejse podatke o posameznem ukazu lahko dobite z uporabo "man" strani. Točna navodila so dostopna tudi na WWW strani:

   http://marvin.fmf.uni-lj.si/obvestila.html

(RaK)

IZRAČUNAJMO INTEGRAL

Mathematica in ostali programi za simbolno računanje so običajno izjemno požrešne zadeve, kar se tiče zmogljivosti računalnika. Velikokrat pa potrebujete le tako enostavno stvar, kot je izračuna nedoločenega integrala. Če se vam ne ljubi samemu razbijati glave z iskanjem ustreznega postopka, ne potrebujete oh in sploh računalnika, ampak le dostop do Interneta. Tam na naslovu
   http://www.integrals.com/
najdete obrazec, v katerega vpišete poljuben integral in po “kliku” na gumb DO IT!, boste v vašem brskalniku dobili rešitev.

Na tej strani lahko poiščete tudi nekaj o uporabi integralov in o zgodovini integracije.

Pazite le, da ne boste natipkali naslova brez S (www.integral.com), seveda če vas ne zanimajo izdelki podjetja, ki se ukvarja s finančnimi in podobnimi zadevami.

(MaL)