Raglja

Letnik 3, Številka 16 11. junij 1997

TEX

Na računalnikih v laboratorijih prehajamo na MiKTeX, ki počasi izpodriva emTeX. Večina ga kombinira z urejevalnikom TextPad. Kako si naredite delo v takem okolju udobnejše, si lahko ogledate v tem prispevku.

MiKTeX lahko uporabljamo tako, kot smo navajeni uporabljati emTeX. Torej iz DOSa. Ukazi so:

LA ime ali LATEX ime Latex2E
TEX ime plain TeX
PV ime pregledovalnik (DVIWIN)
DVIPRINT ime izpisovanje na PostScript tiskalnik na ostale tiskalnike izpisujemo iz pregledovalnika
DVIPS ime -oime.ps
Opomba: za –o NI presledka
predelava DVI datoteke v PostScript (s kretnico -o povemo ime datotekev PS formatu)

Delo je udobnejše v TextPad delovnem okolju. Program TextPad lahko uporabimo tudi za nadzorni program za delo z ostalimi programi. Za delo s programi v sklopu MiKTeXa si nastavimo okolje takole: V TextPadu izberemo

   Configure/Preferences/Tools
Nato nadaljujemo z izbiro
   New >>/Command...
Z iskalnikom datotek izberemo zeljeno datoteko (laTeX.exe, TeX.exe, dvips.exe in dviprint.bat najdemo na področju ...ĐtexmfĐmiktexĐbin) in vnesemo ustrezne podatke iz tabele:

Menu text LaTeX DviWin DviPS GsView
Command * * * *
Parameters$FileName$BaseName.DVI$BaseName.DVI -o$BaseName.PS$BaseName.PS
Initial folder$FileDir$FileDir$FileDir$FileDir

Namesto * se vnese datoteka z orodjem, ki jo izberemo z iskalnikom datotek po izboru možnosti

   New >>/Command...

POZOR: Ko v TextPadu kliknete na izbrano orodje v izbiri Tools, mora biti tekoče okno, okno z opisom besedila v TeXu.

(MaŠ)

DELPHI

Pred prvo uporabo programskega paketa Delphi si mora vsak uporabnik sam nastaviti pot do knjižnic. To naredi tako, da v izbiri
   Tools/Options/Library
v vrstici
   Library Path
napiše:
   c:ĐProgram FilesĐBorlandĐDelphi 2.0ĐLib.
oziroma ustrezno drugo pot do knjižnic.

(MaL)

PREIZKUSNI PROGRAMI NA ZGOŠČENKI ZA TEX

Na zgoščenki s TeXom nam je, potem ko smo nanjo prepisali emTeX in MiKTeX, ostalo še veliko prostora. Zato smo dodali še nekaj preizkusnih programov. V trenuten izbor, ki še zdaleč ni popoln, so prišli naslednji programi: Morebitne predloge bomo seveda z veseljem upoštevali pri ponatisih zgoščenke.

(MaŠ)

WORD TO WEB

Izmed množice orodij za Internet je v zadnjem času zelo priljubljen program za predelavo datotek napisanih v Word-u 95 ali 97 v HTML obliko. To je Solutionsoftov WordToWeb in ga lahko najdete na naslovu http://www.solutionsoft.com/w2w. V RC-ju smo ga preizkusili, rezultat pa si lahko ogledate na spletni strani http://rc.fmf.uni-lj.si/obvestila. Program je za tiste, ki se ukvarjajo s kreiranjem spletnih strani vreden ogleda, saj ponuja ogromno različnih možnosti, kako naj besedilo iz Worda enostavno pretvorimo v HTML obliko, pri čemer nam program ponudi tri načine izgleda: standardno obliko strani, obliko z okvirji (frames), lahko pa si izberemo obliko z naslovi izpisanimi na levem robu. Lahko si ustvarimo več projektov, pri čemer navedemo Word-ovo datoteko, katero želimo prevajati, in kje naj se shranijo rezultati, t.j. na naši www strani. To nam omogoča, da se vse spremembe, narejene v Word-u, vidijo tudi na spletu brez vnovičnega popravljanja HTML datoteke na spletnem strežniku. Potrebno je le pognati WordToWeb in izbrati odgovarjajoč projekt. Sam program lahko razbije dokument na več strani in naredi tudi kazalo in abecedni indeks za lažjo navigacijo v zahtevnejših projektih. Vse slike pretvori v GIF format, tako da se jih lahko vidi tudi z brsklalnikom.

Pa še nekaj o ceni. Program je komercialne narave in stane 279 USD, testno različico pa lahko dobite na začetku omenjenem naslovu zastonj. Obe verziji sta enaki, le da pri testni različici program črke c, C, s in S nadomesti s presledki. Zahteve za namestitev programa so vsaj 8MB RAMa, 15MB praznega prostora na trdem disku, operacijski sistem Microsoft Windows 95 ali Windows NT ter seveda Microsoft Word 95 ali Word 97. Če delate v Wordu 95, je potrebno predhodno namestiti še Microsoft Internet Assistant – različico 2.03.

(MaK)

ŠTIRJE NOVI RAČUNALNIKI NA IMFM

Na IMFM so bili za potrebe mladih raziskovalcev kupljeni štirje novi računalniki Micron Millenia. Gre za računalnike Pentium 133, 32 MB RAM, z 1.6 MB velikim diskom in z zaslonom velikosti 17”. Vsi računalniki imajo vgrajen tudi modem.

V Računalniškem centru smo računalnike enotno opremili s programsko opremo in opravili tudi večino potrebnih nastavitev. Za nekatere nastavitve (TextPad, Delphi) mora poskrbeti vsak uporabnik sam. Kaj je potrebno storiti, si lahko ogledate v posebnem prispevku. Na računalnikih teče operacijski sistem Windows NT Workstation 4.0 s Service Pack 3, poleg tega pa so nameščeni še naslednji programi: Microsoft Office 97, Delphi 2.0 Desktop, Mathematica 3.0, MiKTeX, TextPad, Netscape 3 in WinSpirs.

Dva od teh računalnikov sta že dobila stalnega uporabnika, preostala dva pa sta začasno postavljena v Računalniškem laboratoriju na Jadranski 19/IV, soba 412.

(RaK)

MODEMI

Že nekaj časa smo uporabnikom omrežja IMFM in Oddelka za matematiko in mehaniko FMF obljubljali četrto klicno številko. Sedaj smo na telefonsko linijo s številko 1250170 “obesili” modem US Robotics SportSter 28800. Tako so vsi štirje modemi enaki. Čeprav smo že velikokrat objavili vse številke, nas po njih še vedno sprašujete. Zato jih tu ponavljamo:

1261072125024512511431250170

Če domači računalnik dela pod operacijskim sistemom Windows NT 4.0, si lahko v nastavitvah klicnih številk, z izbiro Alternates navedete vse štiri številke. Pri taki nastavitvi bo program klical najprej na prvo številko iz seznama. Če bo ta zasedena, bo poskusil srečo na naslednji itd. Številko, na kateri mu bo povezava uspela, bo postavil na začetek seznama, tako da bo prihodnjič prva na vrsti. In kako to storimo? Najlažje bo, če z računalnikom pridete v RC, kjer vam bomo opravili ustrezne nastavitve. Če pa to ni mogoče, si boste verjetno lahko pomagali z naslednjimi navodili:

V Dial-Up networking izberemo željeni vnos in izberemo izbiro Edit entry and mode: Tam kliknemo na gumb Alternates in dodamo v seznam vse štiri številke, s katerim lahko pokličemo omrežje na Jadranski.

Windows 95 žal te možnosti nima, tako da boste kar sami morali poskušati dobiti nezasedeno številko.

(MaŠ)