17. december 2003       Leto 2003, številka X

 

 

Raglja


 

 

1

 

Prenova omrežja FMF in Menjava nalog med operaterji

 

V pripravi je temeljita prenova računalniškega omrežja FMF. S tem v zvezi se bodo na novo porazdelile nekatere zadolžitve operaterjev Računalniškega centra.

 

Novost, ki bo zanimala uporabnike: skrb za študente prevzema Jasmina Stanojević, zato jo boste v času 9.20 – 10.30 in 14.15 – 14.55 našli v sobi 002, za vratarnico na Jadranski 19. (Interna številka sobe je 537). V ostalem času je na običajnem mestu v RC. Še vedno skrbi tudi za podporo predavanjem in za preprinte. Ivan Orehek in Rado Klemenčič sta do nadaljnjega zadolžena le za izvajanje prenove omrežja FMF, zato za neposredno pomoč uporabnikom nista zadolžena. Po navodilih vodje RC ne smeta prevzemati nobenih nalog neposredno od uporabnikov. Izjema so le težave glede pošte, ko se obrnete na Rada Klemenčiča, oziroma pri delovanju omrežja, ko se obrnete na Ivana Orehka.

 

Dežurstvo za zaposlene bosta prevzela Jože Martinuč in Zoran Mutić. Prosimo, da se obrnete nanju, ko boste potrebovali pomoč.

 

2

 

cd s programi za študeNTE

 

 

Študenti so dali preko ŠOFMF (Študentske organizacije FMF) pobudo, da bi se pripravil CD z brezplačnimi/preizkusnimi programi, ki jih študentje FMF potrebujejo pri svojem študijskem delu.

 

Sam CD bi bil na voljo vsem študentom, njegovo tiskanje naj bi organiziral ŠOFMF, v RC pa so nas prosili za pomoč pri koordinaciji glede vsebine tega CDja.

 

Zato vabimo vse predavatelje in asistente, da na naslov Matija.Lokar@fmf.uni-lj.si pošljejo predloge, katere programe naj CD vsebuje. Seveda morajo biti programi taki, da je njihovo brezplačno razširjanje mogoče.

 

Za vsak program potrebujemo naslednje podatke:

 

Ime programa:

Kje ga lahko dobimo (URL oziroma vaš kabinet oz. ....):

Namen: (par besed čemu je program namenjen):

Uporaba pri: ( navedite predmete + smer + letnik, kjer se program uporablja - če menite, da je splošno

uporaben, napišite »splošno«)

 

 

Predloge sprejemamo do SREDE, 24. 12. 2003!


 

 

3

 

NABAVA RAČUNALNIKOV PREKO MŠZŠ

 

 

Kot kaže, boste tisti, ki ste oddali prijave za računalniško opremo, ki jo bomo dobili preko MŠZŠ, to več ali manj lahko v celoti dobili. Točne informacije naj bi bile znane v začetku januarja, ko bomo vsem prijavljenim sporočili, kakšno je stanje njihove prijave. Da pa ne boste preveč nestrpni – žal se oprema pričakuje šele v marcu!

 

4

 

prenovljena laboratorija J19/IV in J21/II

 

 

V laboratorijih IMFM in OM imamo novo računalniško opremo. Dobili smo šest novih računalnikov z 19" LCD monitorji.

 

Na vseh računalnikih naj bi nameščeni vsi programi, ki so bili v laboratoriju že do sedaj. Če smo morda kaj spregledali, prosimo, da nas o tem obvestite.

 

Trije novi računalniki se nahajajo v laboratoriju na Jadranski 19. So zelo zmogljivi, saj vsebujejo procesorje P IV 3.0 GHz. Dva računalnika sta opremljena z 1GB spomina, trdim diskom 120 GB 'sata', DVD/CDRW enoto, v omrežje pa so priključeni preko 1000 Mbps mrežne kartice. Tretji pa je še zmogljivejši. Dodali smo mu še en trdi disk velikosti 120 GB sata, 3 GB spomina in DVD zapisovalnik, ki zmore brati in pisati cd rome ter dvd rome z oznako + in -.

Od dosedanjih računalnikov so ostali v uporabi še trije. V naslednjih dneh jim bomo nadgradili spomin na 512 MB.

 

Dodatna oprema:

DVD zapisovalnik: na računalniku, kjer je enota, je dodan program, Pinacle Instant cd/dvd, ki omogoča uporabo naprave. Program ni zahteven in je v grobi strukturi zelo podoben kot Nero., ki ste ga bili vajeni do sedaj. Na začetku izberete, katero vrsto podatkov boste zapisovali (data, audio, mp3...), nato pa vas program vodi do konca.

Novost je tudi nov HP barvni laserski tiskalnik. Zmore 16 črnobelih ali 4 barvne strani na minuto z ločljivostjo 600*600 dpi. To je mrežni tiskalnik, ki je nameščen na strežniku VALJ. Njegova IP številka je 193.2.67.5, ime v skupni rabi pa L21_BARVNI.

Dodali smo tudi optični čitalnik HP 4500C, A4 formata z ločljivostjo 2400*2400 dpi. Skeniramo lahko prek programa, ki je nameščen na računalniku, na katerega je čitalnik priklopljen, ali preko hitrih tipk, ki jih ima čitalnik na sprednji strani.

V laboratoriju je ostal črnobeli HP laser, ki zmore obojestransko tiskanje.

 

V laboratoriju na Jadranski 19 so prav tako trije novi računalniki (enake zmogljivosti kot v laboratoriju na Jadranski 21), stare dotrajane monitorje so nadomestili 19" LCD zasloni. Tiskalnik je ostal na svojem mestu.


 

5

 

nezaželena pošta

 

 

Ne vem, kakšno je sicer vaše mnenje, ampak osebno menim, da naš sistem za preprečevanje nezaželene pošte (SPAM) zelo dobro deluje.

 

V zadnjem mesecu se je v moji mapi SPAM nabralo 1276 sporočil. Vsak dan bi brez tega sistema dobil torej preko 40 odvečnih sporočil. Skozi sistem se je prikradlo le kakih 20 sporočil, ki lahko štejejo za nezaželeno pošto.

 

Seveda sistem ni popoln. Vedno se lahko zgodi, da bo v mapi SPAM pristalo povsem legalno sporočilo. Na srečo se vsaj po mojih izkušnjah se to zgodi res izjemoma, pa še to so praviloma sporočila raznih poštnih list, ki (razumljivo) vsebujejo tudi reklame, oblikovanje in kar povzroči, da sistem misli, da gre za nezaželeno pošto.

 

Še enkrat povejmo, da se vsa nezaželena pošta nabira v mapi SPAM, do katere lahko pridete le preko WWW vmesnika na naslovu http://wwwmail.fmf.uni-lj.si/mail (seveda je zadeva dosegljiva s klikom na ustrezno povezavo na prvi strani fakultete). Če se bojite, da se je tam znašlo kakšno "pravilno" sporočilo, ga lahko iz mape prestavite v mapo INBOX, od koder ga lahko vaš poštni program potem pobere. Ko je sporočilo v mapi SPAM starejše od meseca dni, se avtomatično briše, seveda pa sporočila lahko pobrišete tudi ročno.

 

Seveda so to povsem moje uporabniške izkušnje. Kakšne so vaše? Vaša mnenja, pripombe, predloge, ... mi prosim sporočite na Matija.Lokar@fmf.uni-lj.si.

 

 

6

 

virusi

 

 

Morda ne veste, ampak v zadnjih dveh mesecih so protivirusni programi na osrednjih strežnikih fakultete prestregli nekaj 100 virusov dnevno. Okužb na računalnikih na FMF, za katere skrbi RC, po našem vedenju več ali manj ni bilo, čeprav je bilo "v svetu" v tem času nekaj resnih okužb.

Za vaše domače računalnike morate seveda poskrbeti sami, mi bomo seveda skrbeli, da bodo na ustrezni povezavi na internem omrežju FMF (dosegljivi preko vhodne strani fakultete
http://www.fmf.uni-lj.si)
vedno na voljo "sveži" podatki s katerimi delujejo protivirusni programi. Prav tako v RC vedno lahko dobite najnovejšo različico protivirusnega programa Sophos.

 

Sistem torej deluje zelo dobro, seveda pa bi radi delovanje še izboljšali, tako da do vaših računalnikov (kjer bodo seveda še vedno morali biti nameščeni protivirusni programi) pravzaprav ne bo prišel noben virus. Z načrtovano reorganizacijo računalniškega omrežja na fakulteti bomo verjetno to lahko dosegli in poskrbeli tudi za računalnike, ki do sedaj niso bili "v oskrbi" RC.

 

Tako kot pri SPAMu pa tudi tu štejejo vaša mnenja, predlogi, ..., ki jih sporočite na naslov:
Rac.Center@fmf.uni-lj.si.


 

7

 

laboratoriji in daljši izračuni

 

 

Vprašanje:

Na računalniku v laboratoriju sem delal izračun, ki naj bi trajal dalj časa. Zjutraj sem videl, da se je računalnik ponoči znova zagnal in tako je bil izračun izgubljen.

 

Odgovor:

Na računalnikih v laboratorijih je vključen avtomatski update operacijskega sistema in varnostnih popravkov. Ko Microsoft objavi nov popravek, se ta namesti ob 3h zjutraj in običajno zahteva nov zagon.

 

Rešitev:

Kadar boste želeli, da računalnik zanesljivo ostane vključen, pokličite RC. Za dogovorjeni dan bomo izključili avtomatski update.

 

8

 

Microsoftovi operacijski sistemi

 

 

Naj še enkrat ponovimo: Naša fakulteta je podpisnik t.i. Academic Agreementa z Microsoftom. To pomeni, da imamo pravico na vse računalnike na fakulteti, ki se uporabljajo tudi za pedagoško dejavnost, legalno nameščati katerekoli MS operacijske sisteme (Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, ...) in vsa razvojna orodja Visual Studio (for xxx). Zato ni nobene potrebe, da kupujete licence za to programsko opremo, ampak jo lahko dobite v RC.

 

Sporazum pa določa, da morajo biti računalniki last FMF.

 

9

 

Photo-editor javi napako

 

 

Nekaj uporabnikov je povedalo, da jim program Photo Editor, ki je vključen v zbirko Office, javi napako, ko poskusijo z njim pogledati sliko.

Običajno se pojavi sporočilo »unknown file format« ali kaj podobnega. Program ne odpre datoteke, čeprav bi jo moral prepoznati.

Napaka se pojavi samo takrat, ko dela uporabnik brez administrativnih privilegijev. Odkrili smo, da program ne more spreminjati registrov, zato protestira. Problem lahko administrator dokaj hitro odpravi, vendar gre za poseg v občutljiv del sistema. Če ne morete uporabljati Photo Editorja, pa si to želite, sporočite v Računalniški center, da bomo stvar uredili.

 

 

 

 

 

 

Glavni urednik: Jasmina Stanojević

(Ne)odgovorni urednik: Matija Lokar

Oblikovalec in tehnični urednik: Janja Mikuš

Stalni sodelavci: R. Klemenčič, J. Martinuč,

 I. Orehek, Z. Mutić

Naslov: Raglja, Jadranska 19, 1000 Ljubljana

Cena: 0 SIT - 20% DDV vključen

Naklada: zaposleni na FMF in IMFM

 

Oprostite za napake!