16. oktober 2003       Leto 2003, številka VIII

 

 

Raglja


 

 

1

 

poštni naslovi za študente

 

 

Do letos so elektronski naslov dobili le tisti študenti, ki so poravnali prispevek za nadstandardno opremo, oziroma imetniki dovolilnic za uporabo računalniških učilnic.

 

Od septembra leta 2003 velja, da imajo obvezno vsi vpisani študenti na fakulteti svoj e-mail naslov, ki je razen redkih izjem oblike Ime.Priimek@student.fmf.uni-lj.si. Če študent uporablja drugi e-mail naslov, mora sam poskrbeti za 'forward' na ta svoj novi naslov, tako da se oglasi v rač. centru pri g. Radu Klemenčiču. (rado.klemencic@fmf.uni-lj.si)

Zato s študenti najlažje komunicirate preko tega naslova. Študentska pošta ima tudi www vmesnik, zato ste lahko gotovi, da študent vašo pošto lahko bere od koderkoli.

 

2

 

profesorji in asistenti in delo v računalniških učilnicah

 

 

Domena STD je zaenkrat omejena na računalniške učilnice R1, R2, R3 in R4.

  1. Za prijavo potrebujete uporabniško ime na študentski domeni STD. Če ga še nimate, se oglasite v sobi 002, Jadranska 19, pritličje.
  2. Področje Z: tu vam lahko pripravimo prostor za datoteke, ki bodo dostopne (za branje, ne pa za pisanje) tudi vašim študentom. (Dejansko je to področje 'common', računalnik Mafi na domeni STD.) To področje bo dostopno tudi od drugod s pomočjo VPN povezave, če se boste tako dogovorili z mag. Lokarjem.
  3. Področje U: tu je prostor za vaše osebne dokumente, ki jih študenti ne bodo videli; na voljo imate do 100MB prostora; če ga potrebujete več, se oglasite v sobi 002. (Dejansko je to računalnik Arhimed, osebno področje posameznega uporabnika na domeni STD. Vsak uporabnik ima torej svoj 'U:'.)
  4. Možen je dostop iz računalniških učilnic do vaših računalnikov, če je narejen ustrezen 'share'. Če boste to potrebovali, priporočamo, da prej preizkusite. Oglasite v RC, če boste imeli težave.
  5. Lahko uporabljate tiskalnike v študentskih učilnicah. Mesečna kvota je 70 izpisanih listov. Če bi za pouk potrebovali večje število izpisov, se obrnite na mag. Matijo Lokarja.
  6. Vsak uporabnik na študentski domeni dobi avtomatično tudi poštni naslov oblike ime.priimek@student.fmf.uni-lj.si.
  7. Ne morete nameščati novih programov na študentske računalnike. Če potrebujete pri vajah program, ki ga še ni, se pravočasno oglasite pri mag. Lokarju, da ga bomo - če bo mogoče - namestili mi.

Natančnejša navodila profesorjem in asistentom bomo kmalu objavili.


 

 

3

 

odprto ekipno prvenstvo univerze v ljubljani
v programiranju

 

 

Na Fakulteti za matematiko in fiziko prirejamo Odprto ekipno prvenstvo Univerze v Ljubljani v programiranju. Tekmovanje iz programiranja je namenjeno vsem študentom Univerze v Ljubljani, pa tudi drugim, saj je odprtega tipa.

 

Svečana razglasitev najboljših bo po končanem tekmovanju, v petek 24. 10. ob 19.15 v predavalnici M3 na Fakulteti za matematiko in fiziko, Jadranska 21, II. nadstropje.

 

Na razglasitev vabimo vse zaposlene na FMF in IMFM.

 

S svojo prisotnostjo boste dali tudi ustrezno priznanje študentom za njihov trud. Med drugim se tekmovanja udeležuje okoli 30 študentov naše fakultete in kot kaže, bodo s svojimi ekipami med prvimi.

 

Več informacij o tekmovanju lahko dobite, če sledite povezavi na prvi strani predstavitve fakultete.

 

Da bi dogodek lahko ustrezno pripravili, vas prosim, če čimprej na naslov Matija.Lokar@fmf.uni-lj.si potrdite udeležbo.

 

4

 

uporaba projektorjev

 

 

Ponovno prosimo, da sporočite, kdaj uporabljate projektorje, ki so fiksno monitrani v predavalnicah M3, F1, F4, VFP, MFP in Vegova soba ter v računalniški učilnici R1.

V Računalniškem centru smo dolžni spremljati uporabo teh naprav, tudi če jih uporabljate brez naše pomoči.

Glavni razlog: skrb za ustrezno servisiranje.

Pravi naslov: jasmina.stanojevic@fmf.uni-lj.si, ali janja.mikus@fmf.uni-lj.si

 

 

 

5

 

prenova obeh laboratorijev

 

 

Obnovili bomo (delno) oba laboratorija IMFM/OM. (Jadranska 19/4. nadstropje in Jadranska 21/2. nadstropje).

Prihajajo: 6 računalnikov P4 3.0 GHz in 6 monitorjev LCD, 19". V vsakem od obeh laboratorijev bo tudi nov DVD pekač in DVD predvajalnik. Na Jadranski 21 bo še optični čitalnik in barvni laserski tiskalnik.

Namestili bomo operacijski sistem Windows XP in X terminal za dostop do Linux strežnikov. Vsi računalniki bodo imeli nameščeno enako programsko opremo.

 


 

6

 

adobe acrobat 6.0 professional

 

 

 

S Katedre za meteorologijo OF so nas obvestili, da bi potrebovali najnovejši Adobe Acrobat 6.0 Professional. Ko smo v RC preverili cenike, smo ugotovili, da je smiselno, da bi nabavili šolsko različico tega programa. "Težava" je v tem, ker moramo kupiti ne eno, ampak najmanj 5 licenc. Vendar so cene precej bolj ugodne. Tako je cena za 1 licenco 18.000 SIT, kar je precej manj kot "polna" cena. Ta je 150.000 SIT oz. kot nadgradnja (imeti morate prejšnjo različico) 50.000 SIT.

 

Na katedri bi kupili dve licenci. Zato v RC zbiramo prijave za nadaljnje licence za AA6Pro. Če bomo zbrali še vsaj tri interesente, bomo program lahko kupili po omenjeni ceni. Čimprej se javite Zoranu Mutiću in mu sporočite iz katerih sredstev bi kupili se kakšno licenco za vašo uporabo.

 

Če menite, da bi bilo še kak program smiselno kupiti na ta način, se obrnite na Zorana. Dejstvo je, da vedno več podjetij nakup šolskih/izobraževalnih različic pogojuje z nakupom večjega števila licenc.

 

 

7

 

mathematica 5.0

 

 

Prispela je nova različica programa Mathematica in sicer 5.0. Če jo potrebujete, se oglasite v Računalniškem centru.

 

 

 


 

8

 

že spet reklame! … in še kaj nevidnega …

 

 

Se vam v Internet Explorerju pojavljajo nadležna okna z reklamami? Na vašem namizju (desktop) ali v Start menuju so se naselile ikone, ki jih nikoli niste postavili tja in ste prepričani, da niso del Oken že od namestitve sem? Še huje: odvečno ikono ste pobrisali, a se je čudežno vrnila?

Mogoče imate parazite. Gre za neprijetne goste, ki vas lahko obmetavajo z zgoraj omenjenimi predmeti, lahko pa na skrivaj pošiljajo podatke o vas nekim podjetjem, ki jim prostovoljno ne bi zaupali niti imena države, v kateri živite. Zanimivi podatki so npr. elektronski naslov, na katerega se potem lahko pošilja spam, strani na internetu, ki ste jih obiskali, in govorijo o vaših interesih (ki dajejo tržnikom upanje, da vam lahko pošljejo ravno pravo reklamo).

Poleg smeti, ki se rišejo na ekran, lahko doživite tudi druge nevšečnosti: vaš Internet Explorer utegne delati sumljivo počasi ali celo povsem zmrzovati v navidez povsem naključnih intervalih, lahko se vam začne obešati tudi sistem. Baje lahko celo pripravijo vaš modem do tega, da kliče na določeno telefonsko številko.

Obstaja nekaj zaščitnih programov, s katerimi si lahko pomagate v boju proti parazitom. Brezplačen je – vsaj za osebno uporabo, v osnovni izdaji - npr. AdAware podjetja LavaSoft. http://www.lavasoft.de/

 

Za hiter test, kaj se z vašim računalnikom dogaja, lahko uporabite stran

http://www.doxdesk.com/parasite/

Če jo boste odprli z Netscape-om, boste dobili obvestilo, da preverjanje ni možno. Z Internet Explorerjem boste verjetno dobili seznam parazitov, ki jih nevede gostite.

V vsakem primeru so na tej strani povezave do navodil za ročno odstranjevanje 'golazni'.

 

Glavni urednik: Jasmina Stanojević

(Ne)odgovorni urednik: Matija Lokar

Oblikovalec in tehnični urednik: Janja Mikuš

Stalni sodelavci: R. Klemenčič, J. Martinuč,

 Z. Mutić in I. Orehek

Naslov: Raglja, Jadranska 19, 1000 Ljubljana

Cena: 0 SIT - 20% DDV vključen

Naklada: zaposleni na FMF in IMFM

 

Oprostite za napake!