29. september 2003       Leto 2003, številka VII

 

 

Raglja


 

1

 

protivirusna zaščita

 

 

Pripravili smo navodila in datoteke za protivirusno zaščito. Povezava je na naši domači strani http://www.fmf.uni-lj.si/ (na oglasni deski FMF). Dostopna je z računalnikov v fakultetnem omrežju, od zunaj pa samo preko VPN povezave.

(Ker so vključeni licenčni programi, ne moremo omogočiti popolnoma javnega dostopa.)

 

2

 

protivirusna zaščita - obvestilo

 

 

Tokrat ni nič narobe.

Ko na zaslonu opazite spodnjo sliko, ponavadi med 12:30 in 13:00, ste lahko mirni. Nič napačnega se ni zgodilo, le antivirusni program se je obnovil z najnovejšo različico. Razlog, da se program posodablja takrat, je v tem, da je takrat največ računalnikov prižganih. Posodobitve na ugasnjenem računalniku žal ne moremo narediti.

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

urnik in rezervacije

 

 

Kot vsakokrat ob začetku semestra vas prosimo, da pravočasno rezervirate projekcijsko opremo, ki jo nameravate uporabljati pri predavanjih oz. vajah. Rezervacije sprejemata Janja Mikuš (janja.mikus@fmf.uni-lj.si) in Jasmina Stanojević (jasmina.stanojevic@fmf.uni-lj.si). Prosimo, da natančno opišete svoje potrebe:

V učilnicah M3 (matematika), R1 (računalnica), F1 in F4 (fizika) so projektorji že fiksno montirani. Kljub temu je potrebno njihovo uporabo napovedati, da bomo lahko skrbeli za ustrezno evidenco uporabe in tudi ustrezno podporo.

Pričakujete lahko, da bo želja vsaj toliko kot opreme, saj potrebe rastejo hitreje kot tehnične možnosti, zato priporočamo, da pohitite z rezervacijami.

Prosimo, da prijavite vso uporabo projektorjev, tudi tistih, ki so fiksno montirani in jih boste uporabljali sami brez pomoči operaterjev RC. Moramo vedeti, kakšna je obremenjenost posamezega aparata.

Prosimo, da ste pri rezervacijah točni. Če najavite, da boste opremo vrnili npr. ob 14.00, pričakujemo, da lahko čas do 14.15 uporabimo za izklop, prenašanje, ponovno postavljanje na drugi lokaciji. Če končate s predavanjem šele ob 14.10, je zamuda pri naslednjem uporabniku neizogibna.

 

Rezervacije računalniških učilnic sprejema ga. Janja Mikuš. V lanskem letu je bila učilnica R1 prosta samo nekaj ur v petek dopoldne, sicer pa je bila praktično neprekinjeno zasedena od jutra do večera. Toliko v ilustracijo - toplo priporočamo, da z rezervacijami pohitite.

 

4

 

sklep vodstva fakultete glede nabave drobnega in potrošnega materiala

 

Za drobno dodatno opremo in potrošni material (papir, barvilo, spominski mediji, dodatki za prenosnike in dlančnike, spominske kartice, USB spominske enote, adapterji, ...) katere vrednost ne presega 200 EUR nabave ni potrebno izvesti preko pogodbenih dobaviteljev. V kolikor posamezniki že imajo odobritev odgovorne osebe na Oddelku ali Institutu, lahko tako drobno nabavo izvedejo sami, ali preko RC-ja. Priporočamo slednjo možnost, ker ima običajno »nabavna služba« RC večji pregled nad trgom. RC lahko izda naročilnico le, če je nakup sporočen vnaprej. 

 

5

 

nov projektor

 

 

Na FMF smo tik pred začetkom predavanj dobili nov projektor ASK C 105 za podporo predavanjem, ki žal ne bo povečal števila obstoječih projektorjev, ampak bo nadomestil pokvarjenega.

Novo pridobitev boste spoznali po opazno svetlejši sliki.

 

6

 

prijava na študentskih računalnikih

 

 

Opozorilo: na študentske računalnike se lahko v novem šolskem letu prijavite samo z uporabniškim imenom in geslom domene STUDENTI. Vaše uporabniško ime z domene MATEMATIKA iz varnostnih razlogov ne omogoča dostopa na študentsko omrežje.

Prosimo vse zaposlene, ki nameravate uporabljati računalnike v študentskih učilnicah, da se čimprej oglasite pri Ivanu Orehku, kjer boste dobili uporabniško ime in geslo.

(tel. 537, ivan.orehek@fmf.uni-lj.si, Jadranska 19/P-soba 002 v hodniku za vratarnico)

 

7

 

tiskanje diplom

 

 

Vodstvo FMF je konec avgusta sprejelo naslednji sklep:

 

Diplomanti FMF lahko izpišejo potrebno število svojih diplomskih del na tiskalnikih fakultete. Izpis diplome ne šteje v kvoto dovoljenih izpisanih strani. Plačilo za izpisani izvod diplome je 2000 SIT, ne glede na obseg in tehniko (barvno/čb). Študent plača ustrezen znesek v računovodstvu fakultete in se s potrdilom o plačilu oglasi pri ge. Janji Mikuš, kjer se dogovori glede izpisa.

 

 


 

 

8

 

opozorilo s strani računalniškega centra univerze

 

 

Od skrbnika omrežja Univerze v Ljubljani smo dobili naslednje sporočilo, ki ga v malo skrajšani obliki objavljamo:

 

V Univerzitetnem omrežju se še vedno nahajajo računalniki, ki povzročajo svinjarijo.

----

 

Nujni ukrepi na strani uporabnikov in skrbnikov lokalnih mrež so:

 

1. Uporaba antivirusnih programov. Programe je potrebno pravočasno posodobiti (baze virusov). Navodila za to so priložena programom.

 

2. Nadgradite operacijski sistem. Sistem, ki ga instalirate na novo iz CDja je varnostno zanič. Potrebno je narediti upgrade. Tudi če uporabljate windows 95 in 98, *naredite* upgrade!!! Upgrade je potrebno narediti na *VSEH* računalnikih. Tudi na tistih, ki so za firewalli, ali pa so večino časa ugasnjeni.

----

 

Če na novo instalirate računalnik iz CDja, sistem NI varen. Obvezno je potrebno instalirati popravke. Popravke je potrebno *redno* osveževati. To pa je točno to, na kar vsi pozabijo. Rezultati so znani.

----

 

Na omrežju se izvaja filtriranje svinjarije, ki pa ne more biti 100%. Filtriranje tudi ni prava rešitev. Problem je potrebno rešiti pri izvoru. Filtriranje prometa tudi moti funkcije nadzora mreže.

 

Trenutno se (poleg virusnih portov) filtrira ICMP promet, ki ga zlorabljajo virusi/črvi. To pomeni, da storitve kot so PING in TRACEROUTE *ne* delujejo vedno. Za uporabnike to ne pomeni nobenega problema. Ping in traceroute se v glavnem uporabljajo za testiranje delovanja mreže. Če Vam ping in traceroute ne delata, to ne pomeni, da je z mrežo kaj narobe. Za testiranje uporabite web.

Kot prvo preizkusite z brskalnikom dostopiti do: www.uni-lj.si, kot drugo www.arnes.si.

Če ta dva naslova delujeta normalno, potem ni problem v naši mreži. Upoštevajte, da imajo probleme z virusi tudi drugje. Če povezava do Arnesa deluje, do (na primer) Finske, Amerike in Kenije pa ne, pri tem ne moremo narediti nič. Povezava deluje samo toliko hitro, kot dela najpočasnejši delček povezave.

 

V primeru težav **najprej** poizkusite lokalne naslove (Univerza, Arnes)!!!!

----

 

Univerza je priključena v Arnesovo omrežje, zato za vse univerzitetne

uporabnike veljajo Pravila uporabe omrežja ARNES.

 

Pravila lahko dobite na naslovu http://www.arnes.si/pravila.htm

 

Za nedopustno uporabo omrežja ARNES se šteje:

(ta hip sta aktualni samo dve točki)

 

5. namerno motenje in onemogočanje dela drugih uporabnikov omrežja uničevanje in spreminjanje podatkov, ki so v lasti drugih uporabnikov

 

12.uporaba programov ali postopkov, katerih namen ali posledica je krnenje integritete in stabilnega delovanja računalnika, računalniškega sistema ali omrežja

 

ARNES si pridržuje pravico do ustreznih ukrepov na omrežju ARNES, če presodi, da so bila kršena pravila dopustne uporabe tega omrežja. Med ukrepe spada onemogočanje dostopa oz. odvzem pravice dostopa do omrežja ARNES.

 

Komentar: virusi in škodljivi maili sodijo v točko 12. Če ima nekdo virus in podobno, pa ga ne odpravi, sodi v točko 5.

Ker pozivi k ukrepom žal nimajo posebnega uspeha, bo potrebno blokirati večje dele mreže v skladu z pravilnikom:

"Med ukrepe spada onemogočanje dostopa oz. odvzem pravice dostopa do omrežja ARNES."

"dostop do omrežja Arnes" seveda pomeni tudi Internet.

Blokirani bodo pravočasno obveščeni.

----

 

Če potrebujete pomoč, pokličite!

Če kličete, storite to takoj. Informacija, da mreža ni dobro delovala včeraj ali pred dvema dnevoma, ni uporabna.

----

 

Da ne bo kdo užaljen: navedene stvari veljajo predvsem za tiste, ki nimajo stvari urejenih. Problem predstavlja to, kar *ne* deluje pravilno, ne pa tisto kar je v redu.

 

9

 

pdflatex ne pozna več slik v formatu tiff

 

 

PdfLaTeX se pritoži, da je naletel na neznan format datoteke, če smo vstavili sliko v formatu TIFF.

Uradno pojasnilo je naslednje:

 

The support for the inclusion of tif images has been removed as it was of

  limited use (it worked only for gray-scale and rgb images) and produced wrong

  results (all other images types where treated as rgb images).

  Tif images can be converted on *nix on-the-fly to pngs with the help of

  ImageMagick, epstopdf.sty or pdftex.def v0.4 or newer, and this rule:

    \DeclareGraphicsRule{.tif}{png}{.png}{`convert #1 `basename #1 .tif`.png}

 

Torej: program ne podpira več tega formata, ker je bila njegova uporaba omejena in rezultati napačni.

 

Glavni urednik: Jasmina Stanojević

(Ne)odgovorni urednik: Matija Lokar

Oblikovalec in tehnični urednik: Janja Mikuš

Stalni sodelavci: R. Klemenčič, J. Martinuč,

 Z. Mutić in I. Orehek

Naslov: Raglja, Jadranska 19, 1000 Ljubljana

Cena: 0 SIT - 20% DDV vključen

Naklada: zaposleni na FMF in IMFM

 

Oprostite za napake!