4. september 2003       Leto 2003, številka VI

 

 

Raglja


 

1

 

nakupi računalniške opreme

 

 

V letošnjem letu načrtujemo izvesti tri nakupe računalniške opreme in sicer:

 

V septembru – vloge prinesite do 12. 9. 2003

V oktobru – vloge prinesite do 14. 10. 2003

V novembru – vloge prinesite do 13. 11. 2003

 

V decembru ne načrtujemo nakupov. Iz izkušenj preteklih let je znano, da dobavitelji v mesecu decembru težje dobavijo opremo. Zaradi tega je prihajalo do zamujanja pri dobavi opreme in ostalih neprijetnih dogodkov. Zato je naslednji planiran nakup opreme v januarju.

 

Izven teh datumov in v mesecu decembru naj bi se računalniška oprema kupovala samo v zelo nujnih primerih (okvare obstoječe opreme).

 

-          Oglasite se v RC, kjer se dogovorite (kontaktna oseba je Zoran Mutić), kakšna bi bila primerna oprema. Zaradi enostavnosti vzdrževanja, nižjih stroškov, poskušamo opremo kar se da poenotiti, zato je zaželjeno, da navedete le karakteristike opreme. Če želite točno določen model pričakujemo, da utemeljite zakaj je za vas primeren le ta model. Skupaj z Zoranom ocenite okvirno vrednost opreme, ki jo potem navedete v vlogi.

-          V RC prinesite (do zgornjih datumov) s strani predstojnika oddelka oz. Direktorja IMFM odobreno (podpisano) vlogo za nakup opreme. V primeru, da oprema ne presega vrednosti 30.000,00 Sit, vnaprejšnja odobritev ni potrebna, podpisati pa boste morali ustrezni obrazec, kjer boste navedli od kje zagotavljate sredstva za nakup.

-          V treh do štirih dneh po datumu za oddajo vlog dobimo ponudbe. V RC bomo ponudbe ocenili in vam svetovali glede izbora. O tam vas obvestimo po e-pošti ali pa ponudbe odložili v predalček.V največ dveh dneh v RC vrnite ponudbe. Če se z izborom RC ne strinjate, se z Zoranom dogovorite o tem, kakšna je smiselna izbira.

-          S tem je izbor zaključen. V RC poskrbimo še za papirnato vojno (ustrezni sklepi, podpisi dekana, pošiljanje naročilnic, ...), kar je opravljeno v največ dveh dneh. V praksi to torej pomeni, da dobavni rok praviloma začne teči  v 7 delovnih dneh po datumu za oddajo ponudb.

 

Žal večkrat dolgo čakamo na odločitev uporabnikov, kar povzroča slabo voljo pri tistih, ki takoj potrdijo oz.določijo izbranega ponuddnika. Zato v bodoče zamudnikov ne bomo čakali in bomo po dveh dneh izbor zaključili. Če boste svojo odločitev v RC torej prinesli kasneje, boste morali pač počakati, da bo za vas posbej izveden ustrezni postopek s podpisi, naročilnicami, ...

 

Še enkrat vas prosimo, da vloge za septembrski nakup prinesete v RC do 12. 9. 2003.

 

2

 

o virusih, trojancih, črvih

 

 

Vdori in okužbe računalnikov so v zadnjem času povzročili kar nekaj težav. Računalnike zaščitimo z namestitvijo protivirusnega programa in popravkov (patch) operacijskega sistema.

 

Osnovni nasvet je, da se v primeru kakršnih koli težav čimprej javite v RC, kjer bomo poskusili pomagati, da boste lahko primerno zaščitili vaš računalnik.

 

Po elektronski pošti ste prejeli kratka navodila o zaščiti vašega računalnika pred vdori in okužbami. V Raglji vam bomo skušali dopolniti nekatere dele tega teksta. V tej številki želimo opisati postopek osveževanja protivirusnega programa ali točneje omogočiti programu, da ima vedno sveže podatke o virusih.

 

Sophos Antivirus za svoje delo potrebuje definicije virusov (virus identity ID ). Datoteka s temi podatki v komprimirani obliki se nahaja na spletni strani: http://www.sophos.com/downloads/ide/.

 

Za lažje delo je RC pripravil program, ki te podatke prenese na osebni računalnik in jih namesti v pravi direktorij.

 

Priloženi so programi:

 

1.      AvupWin2000.bat – Uporabi se za operacijske sisteme Windows2000/WindowsNT/WindowsXP. Poskrbi za namestitev podatkov v pravi direktorij in zažene ostala programa.

2.      AvupWin98.bat – Uporabi se za operacijske sisteme Windows95/Windows98/WindowsME. Poskrbi za namestitev podatkov v pravi direktorij in zažene ostala programa.

3.      SGET.exe – poveže  se na spletno stran in opravi download.

4.      Unzip32.exe – izvrši dekompresijo datoteke.

 

Namestitev za Windows2000/WindowsNT/WindowsXP :

 

AvupWin2000.bat je potrebno prekopirati v root direktorij ( C:\ ), SGET.exe in Unzip32.exe pa v direktorij c:\Program Files\Sophos Sweep for NT\.

 

Namestitev za Windows95/Windows98/WindowsME:

 

AvupWin2000.bat je potrebno prekopirati v root direktorij ( C:\ ), SGET.exe in Unzip32.exe pa v direktorij c:\Program Files\Sophos Sweep\.

 

Za lažje delo namestite, na namizje, bližnjico do programa Avup----.bat.

 

3

 

Projektor manj

 

Prišlo je do večje okvare prenosnega projektorja, ki ga ni več smiselno popravljati.

Trenutno imamo en sam prenosni projektor.

Projektorji so pritrjeni v naslednjih prostorih:

Jadranska 19: F1, F4

Jadranska 21: M3, R1, Vegova soba.

Upamo, da bomo kmalu lahko nabavili novega, bo pa to v vsakem primeru zahtevalo svoj čas. Prosimo, da pravočasno rezervirate projektor, da ne bi bilo neprijetnih presenečenj v zadnjem trenutku.

 

Glavni urednik: Jasmina Stanojević

(Ne)odgovorni urednik: Matija Lokar

Oblikovalec in tehnični urednik: Janja Mikuš

Stalni sodelavci: R. Klemenčič, J. Martinuč,

 Z. Mutić in I. Orehek

Naslov: Raglja, Jadranska 19, 1000 Ljubljana

Cena: 0 SIT - 20% DDV vključen

Naklada: zaposleni na FMF in IMFM

 

Oprostite za napake!