22. maj 2003       Leto 2003, številka V

 

 

Raglja


 

 

1

 

nabave računalniške opreme

 

 

Kot smo vas že obvestili v prejšnji številki Raglje, bo naslednji nakup računalniške opreme opravljen 16. junija. Če torej želite pred poletnimi počitnicami kupiti kakšno računalniško opremo, poskrbite, da boste imeli vse urejeno do petka, 13. junija. Naslednji nakup opreme bo možen v septembru.

Za kakršnakoli vprašanja glede nabave opreme je na voljo Zoran Mutić (interna 532).

 

Zahtevo po predčasni izvedbi nakupa lahko odobri le predsednik sveta RC, prof. Žumer.

 

 

2

 

požarni zid

 

 

Za večjo varnost smo postavili dodatni požarni zid (firewall) na omrežju oddelka za fiziko. Dosedanje izkušnje kažejo, da uporabniki s tem nimajo problemov. Če se motimo in vam je to povzročilo kakšno težavo, prosimo, sporočite. Kontaktna oseba: Rado Klemenčič (rado.klemencic@fmf.uni-lj.si, interni telefon 532).

 

3

 

Prenova programske opreme v računalniških učilnicah

 

 

Računalniški center FMF bo v kratkem začel s pripravo računalnikov v študentskih učilnicah za naslednje šolsko leto. Naprošamo vse zaposlene na FMF, ki bodo v naslednjem šolskem letu pri svojem pouku ali vajah uporabljali računalnike v študentskih učilnicah, da podajo svoje predloge oz. želje glede programske opreme, ki naj bi bila nameščena na teh računalnikih.

Želje in predloge pošljite na naslov rac.center@fmf.uni-lj.si najkasneje do 31. maja! Napovejte tudi uporabo tiste opreme, ki trenutno na računalnikih že je, saj bomo računalnike postavili povsem na novo.

Programske opreme, za katero ne boste napovedali njene uporabe, na študentskih računalnikih ne bo, oziroma jo bomo lahko dodali kvečjemu šele ob zimskih počitnicah 2004. Zaradi načina priprave učilnic bi namreč dodajanje nove opreme pomenilo kompletno ponovno postavitev vseh približno 60 računalnikov. Za napovedano opremo pa bomo v okviru razpložljivih licenc vsekakor poskusili zagotoviti namestitev.

 

4

 

projektor v F4

 

Projektor v predavalnici F1 je ponovno na svojem mestu; tako kot prej lahko dobite kabel za povezavo z računalnikom in daljinski upravljalnik v vratarnici.

 

Projektorja v predavalnici F4 zaenkrat še ni.

V kolikor potrebujete projektor v predavalnici F4, prosimo, da to pravočasno sporočite v RC, kjer se trudimo zagotoviti nadomestni projektor, če je le mogoče.

 

5

 

telefon v rc, prijava napak, težav

 

Večkrat slišimo pripombe, češ, da v RC ni nikogar, oziroma da nihče ne odgovarja na telefonske klice na številko 532. Razlog temu so v 99% primerov težave s telefonom. Žal telefon občasno »pozabi« svoje nastavitve in tudi takrat, ko je telefon zaseden (operaterji govorijo z nekom) daje znak, kot da je linija prosta in »zvoni v prazno«.

 

Vse zaposlene na FMF in IMFM ponovno prosimo, da se v primeru napak ali težav z računalniško opremo, pa tudi želja po storitvah RC, obračate izključno na dežurnega operaterja v RC (Jadranska 19 / II. nadstropje, interna 532) med 8.00 in 15.30 uro.

 

 

6

 

konference, delavnice, predavanja

 

V poletnem času zaposleni na FMF in IMFM (so)organizirajo vrsto konferenc, delavnic, srečanj, ...  Če za tovrstne aktivnosti potrebujete računalniško opremo, oglasite v Računalniškem centru, da se dogovorimo glede možnosti. Tudi, če ste že govorili o teh dejavnostih z zaposlenimi v RC, pričakujemo, da boste s svojim obiskom v RC to dokončno potrdili. Vaš obisk pričakujemo najkasneje do konca maja.

 

7

 

kako do pdf dokumenta

 

PDF dokumente je mogoče brezplačno narediti na naslednji način. Namestimo navidezni tiskalnik PDF995, datoteko s tem imenom najdemo na naslovu http://www.pdf995.com/  Je v .zip obliki; ko jo odpremo, le še poženemo datoteko pdf955.exe, in tiskalnik se namesti. Ko dokument iz poljubnega programa pošljemo na ta tiskalnik, seveda ne začne tiskati na papir, ampak  vpraša, pod kakšnim imenom naj novo datoteko shrani. To je vse. No, skoraj vse. Ob izdelavi dokumenta se bo odprla reklama v Internet Explorerju – to je cena za brezplačno uporabo programa.

Glavni urednik: Jasmina Stanojević

(Ne)odgovorni urednik: Matija Lokar

Oblikovalec in tehnični urednik: Janja Mikuš

Stalni sodelavci: R. Klemenčič, J. Martinuč,

 Z. Mutić in I. Orehek

Naslov: Raglja, Jadranska 19, 1000 Ljubljana

Cena: 0 SIT - 20% DDV vključen

Naklada: zaposleni na FMF in IMFM

 

Oprostite za napake!