19. julij 2002       Leto 2002, številka I

 

 

Raglja


 

 

1

 

Kadrovske spremembe v rc

 

 

S prvim julijem smo v Računalniškem centru dobili novega sodelavca. Nadomestil je Dobrina Tavčarja, ki se mu je s koncem junija iztekla pogodba za določen čas.

Zoran Mutić ima dokončano srednjo računalniško šolo in je izredni študent Fakultete za organizacijske vede v Kranju. Prihaja iz Agencije za plačilni promet, ki bo v kratkem prenehala obstajati. Delovne izkušnje iz prejšnje službe že s pridom uporablja, ko pomaga reševati zaplete v naših računovodskih pisarnah. Najdete ga lahko v drugem nadstropju Jadranske 19 - prav tam, kjer je do nedavnega sedel njegov predhodnik.

 


 

 

2

 

počitniške posebnosti

 

 

 

Začel se je čas dopustov. V RC bomo seveda poskrbeli, da bodo naša vrata vedno odprta za uporabnike. Toplo priporočamo, da elektronsko pošto pošiljate na naslov rac.center@fmf.uni-lj.si in ne na osebni naslov posameznega operaterja, saj se lahko zgodi, da je prav ta oseba na dopustu in bo vaše pismo prebrala šele ob vrnitvi.

 

Dežurstvo smo prilagodili poletnemu razpoloženju. Do konca avgusta traja do 15.ure. (Ob tem času se bodo zapirala tudi glavna vrata na Jadranski 19.)

 

Nabave nove računalniške opreme bomo odložili - naslednje zbiranje ponudb predvidevamo za sredino septembra. V nujnih primerih, kot so okvare obstoječe opreme, bomo seveda ukrepali prej.

 

 

 

 

 

Iz tiskarne, ki skrbi za Preprinte IMFM, smo dobili obvestilo, da odhajajo na dopust. Vrnejo se šele 5.  avgusta. Članke še vedno sprejemamo tako kot običajno, toda natisnjeni bodo v najboljšem primeru sredi prihodnjega meseca.

 

3

 

nove klime za vroče poletje

 

 

 

V računalniških učilnicah je bilo že nekaj časa peklensko vroče. Ne le uporabniki, tudi oprema je to težko prenašala in več kosov smo morali poslati na servis. Zaradi dotrajanosti je bilo nujno zamenjati klima naprave. Zdaj je v učilnicah prijetno sveže. Če želimo, da bo tako tudi ostalo, moramo za seboj redno zapirati vrata in pozabiti na odpiranje oken.

 

 

4

 

dežurni telefon

 

 

Nova tehnična pridobitev Računalniškega centra je telefon z brezžično slušalko. Koristna naprava, saj se zadnje čase bistveno manj spotikamo ob telefonsko žico.

Novi telefon med drugim omogoča, da ob klicu na zaseden telefon prekinemo prvi pogovor in sprejmemo drugi klic. Njegova posebnost je, da ob zasedenem telefonu daje drugemu klicočemu uporabniku enak signal, kot pri klicanju v prazno. Tako se je že nekajkrat zgodilo, da je operater imel pomemben telefonski pogovor, ki ga ni mogel prekiniti, hkrati pa je klical še en uporabnik in po piskanju v slušalki sklepal, da v Računalniškem centru ni nikogar. V takem primeru ponavadi pokličemo nazaj, včasih pa se zaplete – nesrečni klicatelj je morda medtem odšel iz sobe ali kaj podobnega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosimo, ne obupajte takoj. Zvonjenje 'v prazno' še ne pomeni, da so operaterji kolektivno odšli na kavo v Brunarico.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

snemanje cd-jev

 

 

 

 

Naši uporabniki se večkrat oglasite v RC z željo, da vam posnamemo pomembne podatke na CD. To z veseljem storimo, ko najdemo čas. Varnostne kopije podatkov so pomembne prav toliko kot podatki sami. Prosimo vas, da ob naročilu s seboj prinesete tudi prazen CD.

Vsi, ki imate dostop v laboratorij na Jadranski 21, si lahko podatke zapečete sami. Pekač je že nekaj časa v računalniku Oktaeder – to je tisti v kotu desno za vrati.

 


 

6

 

izposoja projekcijske opreme

 

 

Poleti ni rednih predavanj, projekcijska oprema pa se tudi v tem času ne praši v omari. Vrstijo se diplome, magisteriji in doktorati, dogajajo se konference in srečanja… Če boste poleti potrebovali projektor ali prenosni računalnik za svoje delo, ga morate tako kot vedno rezervirati vnaprej – čimprej, sicer vas lahko kdo prehiti.

 

(Naročili so mi, naj naredim zanimivo predstavitev. Kako se nastavi projektor, da  eksplodira?)

 

 

 

 

7

 

mathematica in gesla

 

 

 

Program Mathematica, kot uporabniki dobro veste, potrebuje za svoje delovanje enkrat letno novo geslo, ki ga dobimo za vsak računalnik posebej od podjetja Wolfram. O licencah se dogovarja Univerza v Ljubljani in ne naša fakulteta. Do prejšnje sezone je bil dogovor tak, da je geslo poteklo prvega junija. Trenutno veljavna gesla bodo potekla že prvega maja prihodnje leto. Ni nam uspelo dobiti razumnega odgovora, ki bi pojasnil spremembo, od katere bomo imeli same neprijetnosti in nobene koristi.

 

Glavni urednik: Jasmina Stanojević

(Ne)odgovorni urednik: Matija Lokar

Oblikovalec in tehnični urednik: Janja Mikuš

Stalni sodelavci: R. Klemenčič, J. Martinuč,

 I. Orehek in Z. Mutić

Naslov: Raglja, Jadranska 19, 1000 Ljubljana

Cena: 0 SIT - 19% DDV vključen

Naklada: zaposleni na FMF in IMFM

 

Oprostite za napake!