3. september 2001       Leto 2001, številka V

 

 

Raglja


-

Text Box: ! ! !
 


1

 

rezervacije računalniških učilnic

 

 

Vsi, ki boste v prihajajočem semestru potrebovali računalniško učilnico R1 ali R4 za izvedbo vodenih vaj, se čimprej oglasite pri Janji Mikuš in si zagotovite prostor v želenem času. Priporočamo, da pohitite, ker so bile omenjene učilnice v lanskem letu zelo zasedene – velikokrat tudi v večernih urah - in lahko pričakujemo, da bo letos prav tako.

V učilnici R1 (Jadranska 21/II) je 19 delovnih mest, v R4 (Jadranska 19/II) jih je 16.

 

Text Box: ! ! !
 


2

 

programi v računalniških učilnicah

 

 

Vsi, ki predvidevate, da bodo vaši študenti za izpolnjevanje študijskih obveznosti potrebovali določene programe, ki naj bi bili nameščeni na računalnikih v učilnicah, se čimprej oglasite v RC, da se dogovorimo.

Programi Word, Excel, Mathematica, TeX, TextPad, GS View, Eudora, Internet Explorer so nameščeni na vseh računalnikih in jih ni potrebno posebej naročiti.

 

 

 

3

 

obvestilo uporabnikom sistema vega

 

 

Kaj se je zgodilo

 

  Prve težave z računalnikom Vega so se pojavile pred enim mesecem. Po hitri intervenciji s strani  servisa, je Vega potem normalno delovala en mesec. V ponedeljek, 20. avgusta pa je prišlo do nove okvare. Prva diagnoza je bila okvarjen pomnilnik. Še isti dan je bil pomnilnik zamenjan, vendar to ni pomagalo, zato je bil računalnik odnesen na servis. Tam je računalnik deloval normalno, vendar so preventivno zamenjali še procesor in računalnik v sredo vrnili. Pri nas je v sredo ponovno prišlo do ponovitve okvare, zato smo morali poiskati radikalno rešitev.

 

Kako smo ukrepali

 

  Že v torek smo začeli pripravljati nadomestni računalnik. V sredo je bila po ponovni okvari računalnika Vega sprejeta odločitev, da se  nadomestni računalnik aktivira. To je bila zahtevna naloga, ker je bil računalnik Vega do zdaj naš osrednji strežnik za elektronsko pošto, DNS in WWW strani. Prehod je še otežilo dejstvo, da je na Vegi tekel operacijski sistem VMS, na nadomestnem računalniku pa tega ni bilo možno zagotoviti.

  Potrebno je bilo sprejeti odločitev, kako narediti prehod na novi sistem, da bi večina uporabnikov imela čim manj problemov in da bi večina uporabnikov lahko začela sistem uporabljati čim prej.

  Pri tem je bilo treba upoštevati tri vrste uporabnikov: oddelek za matematiko + IMFM, oddelek za fiziko in zunanje uporabnike.

  Ker ima večina uporabnikov oddelka za fiziko (razen treh) narejeno preusmeritev pošte z Vege na drug sistem in ker bi bilo v vsakem primeru zunanje uporabnike potrebno reševati posamično, je bila sprejeta odlocitev:

  

  - za novi sistem se uporabi operacijski sistem Linux

  - naredi se vsa uporabniška imena, ki so obstajala na Vegi (podatke smo imeli)

  - nastavi se preusmeritev pošte za uporabnike z oddelka za fiziko (podatke smo imeli)

  - uporabnikom oddelka za matematiko + IMFM se omogoči uporaba gesel z NT omrežja

  - zunanje uporabnike se rešuje posamično bodisi s preusmeritvami pošte oz. po osebnem dogovoru

  - usposobi se strežnik za DNS

  - aktivirajo se WWW strani

 

  Elektronska pošta je bila aktivirana v četrtek 23. avgusta popoldne, vendar smo potem še ves naslednji teden urejali posamezne zaplete.

 

  Problemi, ki so ob tem nastopili:

  - drugačna uporabniška imena na NT omrežju kot na Vegi

  - uprava FMF ima svoje omrežje in je bilo potrebno pošto urediti osebno z vsakim uporabnikom

  - nismo imeli podatkov o preusmeritvah pošte, ki so si jih bili uporabniki sami nastavili

  - pošta za virtualne domene in generična imena

  - uporabniki, ki so trenutno v tujini

 

Kakšna je sedaj situacija

 

  Računalnik Vega je nadomeščen z drugim računalnikom, ki prav tako sliši na ime Vega, zato se je večina nastavitev ohranila nespremenjenih, vključno z osebnimi elektronskimi naslovi.

  Uporabniki na oddelku za fiziko imate nastavljeno preusmerjanje pošte enako, kot ste ga imeli na stari Vegi. Uporabniki na oddelku za matematiko in na IMFM za dostop do elektronske pošte uporabljate enako geslo kot na NT omrežju, zunanji uporabniki in uprava pa uporabljate osebna gesla po dogovoru z nami.

 

  Kaj se je spremenilo:

  - osebna gesla za dostop do pošte (zdaj veljajo gesla na NT omrežju oz. druga po dogovoru z RC)

  - ni več možen telnet dostop, ker bi se s tem bistveno zmanjšala varnost sistema

  - nastavljanje preusmerjanja za uporabnike ni več možno. Kdor želi nastaviti preusmerjanje svoje pošte na drug naslov, naj, prosimo, to sporoči v RC

  - dostop do datotek na osebnih WWW straneh je spremenjen in poenostavljen. Namesto FTP dostopa se (tako kot na NT omrežju) enostavno povežete na omrežni disk \\vega\www in se znajdete na področju, ki je namenjeno vašim osebnim WWW stranem. Če potrebujete pri tem pomoč, se obrnite na RC. Naslov vašega WWW področja je

  www.fmf.uni-lj.si/~uporabnik

  - pošiljanje pošte od doma prek SMTP strežnika na Vegi je zdaj možno samo, če se z modemom povežete na naše telefonske številke. Če kličete ARNES (kar je ceneje), morate za SMTP strežnik uporabiti njihov SMTP strežnik mail.arnes.si, če pa se povežete kam drugam, pa lokalni SMTP strežnik tam. To je zdaj običajna in edina pravilna praksa v svetu, kjer cel kup zlikovcev zlorablja odprte poštne strežnike za pošiljanje nezaželjene pošte.

 

  Kaj je ostalo enako:

  - vas poštni naslov:   ime.priimek@fmf.uni-lj.si

  - vas WWW naslov:      www.fmf.uni-lj.si/~uporabnik

  - POP3 dostop do elektronske pošte (Eudora, Netscape, Outlook) - razen gesla

 


Kako naprej

 

  Nadomestni strežnik je samo začasen in v kratkem bomo kupili in postavili strežniški sistem, ki bo zagotavljal veliko zmogljivost in upamo da predvsem zanesljivost delovanja. Šlo bo za enak sistem, kot je trenutno v uporabi, zato pričakujemo, da bo zamenjava s strani uporabnikov neopazna.

 

  Nameravamo pa še urediti:

  - možnost zamenjave gesla od drugod za zunanje uporabnike in za uporabnike na NT omrežju, kadar se le-ti nahajajo drugod

  - shranjevanje pošte na poštnem strežniku in IMAP dostop

  - WWW dostop do osebne elektronske pošte od kjerkoli

 

Opombi:

  S staro Vego se še ukvarjamo in se trudimo, da bi jo čim prej usposobili, ker na njej še vedno sloni celotno delovanje knjižnic. Upamo, da bomo lahko restavrirali tudi uporabniške datoteke.

  V zadnjem času smo imeli dodatne probleme pri pošiljanju pošte, ker se je Vega znašla na črnih listah računalnikov, ki dovoljujejo odprto pošiljanje pošte. Ker se je bilo to očitno zgodilo še zaradi stare Vege,

  smo takoj zahtevali naj nas še enkrat preverijo, ker imamo zdaj nov sistem. Dobili smo potrditev, da je zdaj vse v redu. Če boste opazili, da s kakšne črne liste še nismo bili umaknjeni (če boste npr. dobili pošto zavrnjeno), prosimo, da to sporočite v RC.

 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo v RC.

 

 

4

 

dostop do datotek na osebnih www straneh

 

 

Dostop je spremenjen in poenostavljen. Namesto FTP dostopa se (tako kot na NT omrežju) enostavno povežete na omrežni disk:

 

\\vega\www

 

in se znajdete na področju, ki je namenjeno vašim osebnim WWW stranem.

Če potrebujete pri tem pomoč, se obrnite na RC.

 

Naslov vašega WWW področja je še vedno:

 

http://www.fmf.uni-lj.si/~uporabnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

telefonski imenik slovenije

 

 

Telefonski imenik Slovenije, ki ga brezplačno lahko vsakdo uporablja na internetu na naslovu

 

http://tis.telekom.si/

 

je iz komercialnih razlogov le delno uporaben. Vtipkati morate vsaj nekaj prvih črk imena, število zadetkov je omejeno…

Za uporabo na omrežju Oddelka za matematiko FMF in IMFM na Jadranski je nabavljena licenca za uporabo polne verzije telefonskega imenika. Dosegljiv je z vseh računalnikov na domeni MATEMATIKA in FMF na naslednji način:

Na namizju (desktop) desno kliknete z miško. Izberete Novo/Bližnjico (New/Shortcut) in v okence odtipkate

 

\\valj\|pub\tis2001\tiswin32.exe

 

Kliknete še Next in Finish. Na vašem namizju se pojavi ikona, ki vas pripelje na telefonski imenik. Če menite, da vam samim to ne bo šlo ali pa se bodo pojavile težave, se oglasite v RC.

 

Licenca dovoljuje hkratno delo desetim uporabnikom, zato vas prosimo, da program zaprete, ko ga ne uporabljate.

 

Opomba: imenik na CD-ju je izšel spomladi letos. Če potrebujete podatke, ki so se spremenili kasneje, boste morali uporabiti imenik na internetu, ki se sproti ažurira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popravek: iz tiskane verzije je pomotoma izpadla bistvena podrobnost.

Desno kliknete nastalo ikono in nastavite "Start in" tako, kot je narejeno na sliki spodaj: \\valj\pub\TIS2001\

 

Glavni urednik: Jasmina Stanojević

(Ne)odgovorni urednik: Matija Lokar

Oblikovalec in tehnični urednik: Janja Mikuš

Stalni sodelavci: R. Klemenčič, J. Martinuč in

 I. Orehek

Naslov: Raglja, Jadranska 19, 1000 Ljubljana

Cena: 0 SIT - 19% DDV vključen

Naklada: zaposleni na FMF in IMFM

 

Oprostite za napake!

Opravičilo: gl. desno spodaj.