28. maj 2001       Leto 2001, številka IV

 

 

Raglja


 

 

 

1

 

MaTHEMATICA

 

 

Končno je spet možno urediti delovanje programa Mathematica. Prispevek o tem je sestavljen iz navodil o tem, kako usposobiti vašo Mathematico, če pa vas zanima ozadje zgodbe, preberite še drugi del.

Konkretna navodila:

-        Če v naslednjih 10 dneh nujno potrebujete delujoč program Mathematica, to čimprej sporočite Jasmini Stanojević (interna 532, e-pošta: Jasmina.Stanojevic@fmf.uni-lj.si, predal RC pri vratarju). V sporočilu navedite ID številko Mathematice (prikaže se ob zagonu programa), ime računalnika, različico (4.0 ali 4.1), kdo poravna stroške licence (FMF (OM, OF) ali IMFM) in seveda svoje ime.

-        Če Mathematice trenutno nimate in jo nujno potrebujete, prav tako kontaktirajte Jasmino, da bo poskrbela za namestitev.

-        Potrudili se bomo, da bo v najkasneje  dveh dneh po obvestilu Mathematica delovala.

-        Če programa Mathematica ne potrebujete nujno ta hip, vas prosimo, če željo po delujoči Mathematici sporočite šele od naslednjega tedna dalje.

-        Trenutno je aktualna različica 4.1. Če imate nameščeno različico 4.0 in želite imeti različico 4.1, sporočite to od naslednjega tedna dalje Jasmini Stanojević. Poseg zahteva dostop do računalnika, zato se z njo dogovorite o času namestitve.

Zakaj je šlo:

-        Univerza v Ljubljani in Wolfram Research sta podpisala pogodbo, s katero je ULJ pridobila t.i. Site licenco za program Mathematica – torej možnost, da program namesti na poljuben računalnik, ki je v lasti Univerze v Ljubljani (njenih članic). Po tej pogodbi mora ULJ vsako leto plačati določeno vsoto, s katero si zagotovi pridobitev licenc za delovanje programa Mathematica za 1. leto.

-        Znesek naj bi bil plačan vsako leto aprila, same licence pa potečejo konec maja, obnova licenc pa se začne konec aprila ozitoma v začezku maja.

-        Vso koordinacijo okoli plačevanja programov je ves čas vodil RCU (Računalniški center Univerze)

-        Letos je pri plačilu prišlo do zapletov.

-        RCU je sicer pravočasno (marca) povprašal vse fakultete, koliko licenc okvirno potrebujejo. Seveda smo z RC FMF v sodelovanju z vodstvom fakultete takoj sporoćili ustrezno številko (cca. 100 licenc). 

-        Potem je prišlo do določenih nesporazumov na relacij RCU – računovodstvo Univerze – tajništvo Univerze.

-        Prav tako je WRI zelo (za 30%) podražil ceno site licence, z MŠZŠ pa niso odgovorili na vlogo Univerze, če bodo, kot doslej, prispevali del sredstev za plačilo licence.

-        Vse skupaj je povzročilo, da račun ni bil plačan in tako od začetka maja obnavljanje licenenc ni bilo možno.

-        Takoj, ko smo v RC FMF to ugotovili (prvi teden maja), smo kontaktirali RCU. Obljubljeno je bilo, da bodo zadevo v parih dneh rešili.

-        Ko problem ni bil rešen v napovedanem roku (beri: račun še ni bil plačan), smo o problemu obvestili vodstvo FMF ter g. Benkoviča, ki naj bi po novem vodil RCU. Predvsem s pomočjo ge. Pere, tajnice naše fakultete, je bil račun končno plačan in od danes je spet možno obnoviti licence in pridobiti nove.

-        Možno je, da bo zaradi zapletov licenca precej dražja, kot je bilo prvotno napovedana. Trenutna cena je 5000 SIT, možno pa je (če MŠZŠ ne bo prispevalo dela sredstev), da bo končna cena okoli 9000 SIT. Še vedno je to precej ceneje, kot če bi imeli osebne kopije Mathematice, katerih cena po informacijah zastopnika Mathematice za Slovenijo za posamični nakup presega 150.000 SIT.

 

2

 

rabljeni računalniki

 

 

Zaradi zgoraj omenjene prenove učilnice R-4 je bilo na voljo nekaj rabljenih računalnikov. Prvotno je bilo dogovorjeno, da naj bi 4 računalnike razdelili na OF in 4 na OM po principu: "kdor prej pride, prej melje". Ker pa je bilo s strani zaposlenih na OF zanimanje zelo veliko (preko 15 prijavljenih), se je vodstvo oddelka odločilo, da bodo računalnike razdelili glede na oceno potreb. Tako smo iz RC FMF sporočili seznam javljenih želja (po vrstnem redu, kot smo jih izvedeli). Vodstvo OF pa je potem odločilo, da naj bi računalnike dobili: dr. Ponikvar, dr. Planinšič, dr. Vrhovec in fiz. knjižnica (postavitev tiskalniškega strežnika za tiskanje v fiz. knjižnici). Na OM pa so računalnike dobili mag. Jerman, dr. Kobal, mag. Kokol-Bukovšek in dr. Šemrl.

 

3

 

POŠTNI NASLOVI

 

 

Vsi zaposleni na FMF imajo naslove oblike Ime.Priimek@fmf.uni-lj.si Na željo dekanata smo jim izdelali tudi seznam poštnih naslovov za obveščanje in še enkrat preverili, če vsi zaposleni na FMF res imajo tak naslov. Ob tem smo opazili, da posamezniki tega naslova očitno ne uporabljajo (kar ni nič narobe), prav tako pa niso sporočili v RC kam naj se preusmeri pošta, ki prihaja na ta naslov.

 

Ker naj bi v dekanatu sedaj za obveščanje uporabljali tudi elektronsko pošto, ki bo pošiljana na naslov v zgoraj omenjeni obliki, vas vse prosimo, da preverite delovanje svojega naslova te oblike. To storite tako, da si pošljite pošto na svoj naslov. Če pošte ne boste dobili v poštni predal, kjer običajno "pobirate" svojo pošto, na VEGI očitnio ni nastavljeno preusmerjanje pošte. Pokličite Rada Klemenčiča (532 ali Rado.Klemencic@fmf.uni-lj.si) in mu sporočite, kam naj preusmeri pošto z naslova oblike Ime.Priimek@fmf.uni-lj.si.

 

 

4

 

RC FMF

 

 

RC FMF sedaj skrbi za celotno računalniško opremo in podporo  na FMF in (za tiste, ki želijo) na IMFM.

S svojimi željami, problemi in težavami glede računalniške opreme se sedaj lahko obračate na vse

sodelavce RC (Janko Gačeša, Rado Klemenčič, Matija Lokar, Jože Martinuč, Janja Mikuš, Ivan Orehek, Jasmina Stanojević). Upamo, da bomo s skupnimi močmi čim bolje delovali.

 

Glavni urednik: Jasmina Stanojević

(Ne)odgovorni urednik: Matija Lokar

Oblikovalec in tehnični urednik: Janja Mikuš

Stalni sodelavci: R. Klemenčič, J. Martinuč in

 I. Orehek

Naslov: Raglja, Jadranska 19, 1000 Ljubljana

Cena: 0 SIT - 19% DDV vključen

Naklada: zaposleni na FMF in IMFM

 

Oprostite za napake!