28. februar 2000   Leto 2001, [tevilka 1

 

 

Raglja


1. Tex - hrošč v programu

 

Vam je LaTeX nenadoma začel nagajati? Namesto, da bi prevedel vašo datoteko, je preko ekrana zdrvela množica obvestil, na koncu pa 

initexmf: don' known how to dump LATEX

I can't find the default format file!

V MikTeX-u 1.20 je vključen LaTeX2e, ki mu je po enem letu potekel rok trajanja. Namesto, da bi samo izpisal opozorilo, da je star že leto dni in povabil uporabnika, da si - če želi - namesti novo različico, se vsa stvar zatakne. Hitro rešitev smo uganili: datum v svojem računalniku premaknemo nazaj (npr. za eno leto) in program deluje normalno.

Christian Schenk je pripravil uradno rešitev problema na spletni strani http://www.miktex.org/1.20/important.html, kjer so navodila in datoteka, s pomočjo katere preženemo hrošča iz programa.

 

2. Tex - nova izdaja

 

Vsi, ki želite biti opremljeni z najnovejšim TeX-om, lahko pozabite na krpanje stare izdaje. Prihaja MikTeX 2.0. Poskusne izdaje se vrstijo že od novega leta, zaradi napak, ki so se pojavile, pa je zdaj na razpolago že četrta, ki naj bi bila dokončna. 

 

 

3. JAVA za študente

 

Študentom smo namestili programski jezik Java (brezplačno Sun-ovo različico). Na razpolago je v dveh učilnicah, R1 in R2.

 

 

4. študenti brez dovolilnice

Nekateri študenti niso nabavili dovolilnice za delo v računalniških učilnicah ali so jo (začasno ali do konca šolskega leta) izgubili zaradi prekrškov. Kljub temu imajo pravico sodelovati pri vodenih vajah. Začasno uporabniško ime in geslo lahko dobijo, če se pred pričetkom vaj vsakokrat oglasijo v RC. Tako geslo velja le za uporabo na vajah tisti dan.

Asistentom, ki vodite vaje, priporočamo, da pravočasno opozorite študente na opisano pravilo, da ne bodo po nepotrebnem zamujali na vaje zaradi obiskov v RC.

 

 

5. razpis za dobavitelje

V teku je javni razpis za izbiro dobaviteljev, ki bodo v letošnjem letu oskrbovali našo fakulteto z računalniško opremo. Postopek naj bi se končal sredi marca. Od takrat bodo spet možne nabave. V prihodnji Raglji bomo objavili točna navodila o nakupih računalniške opreme na FMF.

6. obeti 

Laboratorij J21

V postopku je obnova računalniškega laboratorija na Jadranski 21/II. Staro Sun-ovo delovno postajo Pegam bomo upokojili in jo nadomestili z novim računalnikom.

Soba 308 na J19

Tudi soba 308 na Jadranski 19/III, ki je namenjena gostujočim profesorjem IMFM, bo v kratkem opremljena z novim računalnikom. 

 

 

7. dvd klub

 

Na naši fakulteti na pobudo prof. Bohteta nastaja DVD klub. Namen združevanja v klub je, da bi si člani med seboj izmenjevali filme. Če ima član namen kupiti nov DVD film, si lahko ogleda, kateri filmi so v klubu že na razpolago.  S tem bi se izognili podvajanju nakupov. 

Vse o klubu najdete na spletni strani http://mat.fmf.uni-lj.si/dvdklub/dvdklub.html

Lahko si ogledate tudi seznam fimov, ki jih člani že ponujajo v izmenjavo.  

 

 

8. Ena o microsoftu

Ste že slišali, da Microsoft prodaja cement?

Windows CE, Windows ME, Windows NT.

 

 

9. pust

Pogled skozi okno pove, da je bilo maškar premalo, da bi pregnale zimo. Naj nam bo to spodbuda za drugo leto.

Glavni urednik: Jasmina Stanojevi}  

(Ne)odgovorni urednik: Matija Lokar

Oblikovalec in tehni~ni urednik: Janja Miku{

Stalni sodelavci: R. Klemen~i~, J. Martinu~ in 

 I. Orehek

Naslov: Raglja, Jadranska 19, 1000 Ljubljana

Cena: 0 SIT - 19% DDV vklju~en

Naklada: zaposleni na FMF in IMFM

Oprostite za napake!