9. november 2000 Leto 2000, [tevilka 7

 

Raglja

 

V. NAKUP RAČUNALNIŠKE OPREME NA FMF

Počasi se bomo vsi skupaj navadili na nov način kupovanja računalniške opreme. Konec novembra bomo izvedli zadnji letošnji nakup. Če torej nameravate še letos kupiti določeno računalniško opremo, prijavite svoje potrebe najkasneje do četrtka, 23. novembra. POZOR!!! Po tem datumu letos ne bodo možni nikakršni nakupi, zato ne pozabite na prej omenjeni datum.

Še enkrat ponavljamo cel postopek, opremljen z okvirnimi predvidenimi roki.

Kot verjetno veste, smo zaradi Zakona o javnih naročilih morali na Fakulteti za matematiko in fiziko uvesti nov način kupovanja računalniške opreme. Z javnim razpisom je komisija izbrala štiri podjetja, ki so za leto dni dobila status "usposobljenega dobavitelja za računalniško opremo za FMF". To so podjetja Actual IT, Iskra Računalniki, Jerovšek Computers in Quantum. Kaj to pomeni? Vsa oprema, ki bo nabavljena (plačana) preko FMF, bo v tem letu torej dobavljena od teh podjetij. Vendar se moramo tudi pri tem držati izbirnega postopka.

Postopek je sledeč:

Žal enostavneje in hitreje ne gre. Obenem vas opozarjamo še, da je mogoče izbrati le takšno opremo, kot je ponujena. Naknadno dogovarjanje (po oddaji ponudb) in spreminjanje ponudb je po zakonu prepovedano. Seveda imate vedno možnost, da ugotovite, da vam nobena od ponudb ne ustreza. Ob naslednjem nakupu poskusite znova.

 

NOVI RED V UČILNICAH

V računalniških učilnicah smo na zahtevo vodstva fakultete poostrili nadzor. Študenti morajo svojo prisotnost zapisati na ustrezne sezname, ki so obešeni v bližini vrat.

Ko so v učilnici vodene vaje, se študenti ne vpisujejo posamič, ampak se na seznam podpiše predavatelj.

Prosimo vse, ki imate vaje v računalniških učilnicah, da se redno vpisujete na seznam. Zelo zaželeno je, da ob koncu opozorite tiste študente, ki nameravajo ostati ob računalniku, naj se vpišejo.

 

NOVI DERIVE

 

Na računalnikih, namenjenih študentom, je že nekaj časa nameščena nova različica programa DERIVE in sicer za okolje Windows. Gre za precejšnjo izboljšavo glede na starejše različice, zato je vsekakor vredna ogleda. Zaradi zelo ugodne ponudbe smo uspeli zagotoviti možnost, da program lahko namestimo na vsak računalnik, ki je v lasti FMF. Če torej potrebujete ta program in se vam spisek novosti, ki je objavljen na http://rc.fmf.uni-lj.si/matija/DeriveNovosti/Novo-D5.htm zdi zanimiv, se oglasite v RC, da se bomo domenili za namestitev.

 

 

WWW

Je vaša domača stran na naši fakulteti zastarela? Postali ste redni profesor, na internetu pa vas še vedno razglašamo za stažista? Govorilne ure so objavljene v času, ko v resnici predavate, bile naj bi v kabinetu, kjer že davno tega sedi nekdo drug?

Tovrstnih nevšečnosti se lahko rešite v najkrajšem času, če v računalniški center sporočite, kaj je narobe in kakšni so pravilni podatki.

 

 

NOVO NA FTP STRANI

Na naši ftp strani je spet nova različica poštnega programa Eudora, že 5.0. Od prejšnje se razlikuje le v podrobnostih, kdor pa še vedno uporablja Eudoro 3, ima razlog več, da se modernizira. TextPad je zrasel za desetinko, torej na 4.32.

Za programerje smo dodali Free C++, brezplačni prevajalnik torej. Za večje udobje lahko izbirate, ali boste sneli paketke, pripravljene za shranjevanje na diskete, ali večje kose, prikladnejše za takojšnjo namestitev in morebitno spravilo na CD.