Raglja


Številka 6 6. september 2000

JESENSKI RAZPIS ZA NABAVO OPREME

O novem načinu nabave opreme smo pisali že v prejšnji številki, tu pa ponavljamo le najpomembnejše.

Postopek je sledeč:

- Uporabnik ugotovi, da potrebuje določeno opremo.

- Če je le mogoče, počaka na enega štirih datumov, ko bomo na FMF skupno kupovali opremo, drugače pa bo postopek sprožen le za njegovo opremo.

- Če potrebuje nasvet ali pomoč, se oglasi v RC ali pa v RC prinese že točno specifikacijo opreme.

- Za opremo ima zagotovljena sredstva in odobritev s strani pristojnih.

- v RC FMF bomo vsa štiri izbrana podjetja pozvali, da v določenem roku (minimalni zakonski rok je teden dni) dostavijo ponudbo za opremo.

- Po prejetju ponudb bo komisija (ob sodelovanju uporabnika, če bo to želel), izbrala najprimernejšega ponudnika.

- Z izbranimi ponudniki FMF sklene pogodbo o dobavi. Ponudnik dostavi opremo.

Žal enostavneje in hitreje ne gre.

Zadnji rok za prijavo vaših želja po računalniški opremi je 1. oktober 2000. Naslednji razpis bo predvidoma novembra.

 

MODEMSKI DOSTOP NA MATEMATIČNO OMREŽJE

Vse številke, ki jih navajamo spodaj, so že spremenjene. Novembra bo Telekom ukinil stare številke, zato je priporočljivo, da pregledate, kako so nastavljene klicne številke za vaše modeme.

Če ne kličete iz ljubljanske omrežne skupine, se spomnite, da je številka omrežne skupine postala 01 namesto 061.

1. Osem linij na eni številki za ISDN in analogni dostop:

(01) 47 66 660 je številka, na katero boste sedaj klicali za dostop na matematično omrežje.

To nikakor ne pomeni, da smo ostale linije ukinili – nasprotno, njihovo število je zraslo na osem. Na eno od njih vas bo avtomatično povezal naš router. Predvsem uporabnikom operacijskega sistema Windows 95/98 bo klicanje poenostavljeno. (NT-je lahko pripravimo do tega, da sami poskusijo z drugo številko, če je prva zasedena.)

Vsako od osmih številk lahko še vedno pokličete direktno. Zakaj bi to počeli, če pa je lažje prepustiti delo stroju? Odgovor je preprost: stroj včasih zataji. Zadnji vikend je obmolknila ravno zgoraj omenjena številka. V takem primeru je rešitev na naslednjem seznamu:

4766 651 4766 690
4766 652 4766 691
4766 659 4766 692
4766 660 4766 699

Če uporabljate operacijski sistem Win NT, lahko vseh osem številk napišete v seznam. Pomembno je,
- da je prva na seznamu 47 66 660 (tista, s katere se avtomatsko preklaplja na prvo prosto linijo)

- da je izključena možnost “postavi zadnjo uspešno priklicano številko na vrh seznama”.

Windows 95/98 tega žal ne omogoča in je potrebno za vsako številko narediti novo povezavo.

2. Štiri klicne številke, ki omogočajo le analogni dostop, pa so:

425 01 70
425 11 43
425 02 45
426 10 72

Saj je čisto preprosto, kajne?

 

REZERVACIJE RAČUNALNIŠKE OPREME ZA PREDAVANJA

Bliža se novo šolsko leto in spet boste potrebovali projektorje in računalnike za podporo predavanjem. Prosimo, da nam čimprej sporočite svoje potrebe v računalniški center, najbolje Janji Mikuš ali Jasmini Stanojević.

Povejte nam naslednje podatke:

- katero opremo potrebujete (samo projektor ali tudi računalnik)

- katere programe želite uporabljati (vsaj okvirno)

- kdaj in kje potrebujete navedeno.

Še vedno velja: če opremo potrebujete le občasno, nam tudi sporočite. Vsakokrat, ko jo boste dejansko želeli, boste to sporočili nekaj dni vnaprej. Z ‘občasno’ rezervacijo si zagotovite, da bo projektor zares na voljo, ko ga boste potrebovali.

Vse rezervacije je potrebno sporočiti na novo, tudi če ste računalniško opremo potrebovali že v prejšnjem šolskem letu.

 

NOV PROJEKTOR

Naša fakulteta je pridobila nov projektor za podporo predavanjem. Podoben je dosedanjima dvema, saj je izdelek istega proizvajalca. Le model je novejši - ASK A10+. (Prejšnja dva nosita oznako A6+.)

Opazili boste boljšo svetlost slike. Dodano je tudi nekaj praktičnih izboljšav, tipke in vtičnice pa so drugače razporejene, na kar se boste gotovo hitro navadili.

V menuju (Keystone) lahko popravimo trapezoidno obliko slike (ki nastane, ker ne projiciramo natanko pravokotno na platno), kar na prejšnjem modelu ni bilo mogoče.

Daljinski upravljalec ima ob strani stikalo za izklop. S tem preprečimo nepotrebno porabo baterij zaradi slučajnih pritiskov na gumbe med transportom ipd.

Ob izklopu projektorja s tipko On/Off se prikaže okno, ki sprašuje, ali zares želite izključiti napravo. Če zares izklapljate napravo, odgovorite z Enter, če ste se zmotili, pa s puščico v desno skočite na Cancel in potrdite to izbiro z Enter. Še to: tipka za izklop je po novem bistveno večja od vseh ostalih, tako da je ne morete zgrešiti.

Glavnega stikala zadaj ni več. Še vedno velja, da projektorja ni dovoljeno izključiti iz električnega omrežja, dokler se ne ohladi.

 

DIGITALNI FOTOAPARAT

Na fakulteto sta prispela dva digitalna fotoaparata, po eden za matematiko in fiziko. Prvi je pod okriljem Izobraževalne delavnice prof. Batagelja, drugi pa se nahaja pri prof. Planinšiču.

Aparata sta enaka, znamke Canon, model PowerShot S20. Z enim polnjenjem baterije naj bi dobili cca 55 posnetkov, vendar gre na priloženo spominsko kartico le 6 posnetkov najboljše kvalitete (2048x1536 točk, najbolj fina kompresija). Če smo zadovoljni z ločljivostjo 640x480 in 'normalno' kompresijo, lahko spravimo na isto kartico 176 slik.

Fotoaparat ponuja množico različnih nastavitev, med drugim tudi 'Auto Mode', ki vse uredi sam. Med drugim nastavi največjo ločljivost in najfinejšo kompresijo slike in nas tako omeji na 6 posnetkov. V praksi bomo gotovo večkrat žrtvovali nekaj kvalitete, da bomo dobili več posnetkov, torej se bomo morali malo priučiti.

Nastavimo lahko pravzaprav vse: bliskavico, korekcijo rdečih oči, izberemo črno belo sliko, se prilagodimo tipu svetlobe, izostrimo želeni predmet in to nastavitev ohranimo, medtem ko kompozicijo slike spremenimo, popravimo osvetlitev, če je del slike pretemen ali presvetel (npr. slabo osvetljen predmet ali luči ponoči).

Za tiste, ki se radi poigrajo s tehniko: zoom, združevanje posnetkov (npr. za panoramske fotografije), snemanje 'v rafalu' s hitrostjo 0.8 slike na sekundo, lahko sprožite aparat z zamikom 10 sekund in slikate sami sebe...

Na LCD zaslonu na zgornji strani lahko vidimo svoje posnetke, pa tudi trenutne nastavitve.

Priložena je oprema za povezavo z računalnikom in tudi s televizorjem.

 

KAKO NAREDITI PDF?

Če hočete narediti PDF, pa vaše datoteke ne presegajo 50 MB, se registrirate kot poskusni uporabnik (potreben je le elektronski poštni naslov) na

http://cpdf1.adobe.com/index.pl?BP=IE

in po pošti dobite narejen PDF (zastonj). Žal ste omejeni na tri datoteke. (Tudi zlate ribice običajno izpolnijo le tri želje.)

Če pa vaše želje po PDF datotekah presegajo te omejitve, morate uporabljati program Adobe

Writer. Ta je za študente nameščen na dveh računalnikih v učilnici R2.

 

ZA LAHKO NOČ

Naslov zares obstaja, a če ga odtipkate v svojem brkljalniku, boste izvedeli le, da je naprodaj.