Raglja


Številka 3 7. februar 2000

MODEMI

 

Preizkušamo novo rešitev - na testiranje pred morebitnim nakupom smo dobili strežnik za modemski dostop. Stvari še niso dokončne in nismo prepričani, da bo trenutno aktualna možnost dejansko ustrezala za potrebe oddelka za matematiko.. Preden se odločimo, bi zelo radi vedeli tudi za mnenje uporabnikov.

Če uporabljate modem za dostop na fakultetno mrežo, vas torej vabimo, da preizkusite, kako novost deluje, in nam poročate o svojih izkušnjah. (V izogib nesporazumom: vabilo velja le oddelku za matematiko.)

Telefonske številke so naslednje:

17 66 659

17 66 660

17 66 651

17 66 652

Za dostop je potrebna prijava. Prijavite se s spodaj navedenim uporabniškim imenom in geslom.

Login name: FMFRAS1

Password: elipsa

Za uporabo interneta je to dovolj. Za dostop na lokalno omrežje pa velja:

Vemo, da je to nekoliko nerodno. Ko (in če) bo rešitev dokončno sprejeta, naj bi za priklop v omrežje zadostovalo tisto geslo, ki ga običajno uporabljate za dostop v računalnike na omrežju matematike.

TEŽAVE NA MREŽI

 

V zadnjem tednu smo imeli precejšnje probleme z računalniško mrežo na naši fakulteti. Začeli naj bi se v sredo, obveščeni smo bili v četrtek zjutraj. Kljub celodnevnim naporom nam je šele v petek uspelo problem odpraviti. Težave so se kazale v začasno onemogočenem dostopu do interneta s posameznega računalnika.

Izkazalo se je, da so bile težave povezane z vlomom v linux strežnik, ki se je posledično začel čudno obnašati in povzročati probleme na mreži.

VDOR V LINUX STREŽNIK

 

V omrežju matematike smo prejšnji teden opazili vdor v linux strežnik. Zaenkrat kaže, da je bil vlomilec iz tujine in je računalnik uporabil v glavnem za dostop do drugih računalnikov. Inkriminirani računalnik smo sanirali in kot je videti, je bila škoda povzročena le lokalno.

Kljub temu vas prosimo, da zaradi varnosti spremenite vaša gesla, ki jih imate kot uporabniki omrežja na matematiki.

Zaradi povečanja varnosti našega omrežja lahko v prihodnosti pričakujete nekatere dodatne ukrepe, med katerimi bo prvi zaostrena politika gesel.

NE BERITE NAVODIL

 

navodil

Operaterji v RC FMF radi opravljamo svoje delo in z veseljem odgovarjamo na vaša vprašanja.