Raglja


Številka 2 2. februar 2000

MAGMA - NOV MATEMATIČNI PROGRAM

 

Program Magma je nameščen na računalnikih v obeh laboratorijih (J19/IV in J21/II).

V Start menuju - Programs - Magma je

Če želite, lahko naredite svojo bližnjico do programa. Le ta se nahaja v mapi c:\programi\magma. Dobronameren nasvet: prekopirajte datoteko magma.pif in prilagodite za svoje potrebe - ne ustvarjajte nove bližnjice na magma.exe. Če potrebujete pomoč, se oglasite v RC.

OBVESTILA Z RCU

 

Prejeli smo naslednji dopis. Če potrebujete dostop do teh modemov, se oglasite v RC FMF, da bomo generirali šifro, ki jo za dostop potrebujete.


Dober dan.

Stari modemi na telefonski številki 1681-121 so dokončno izključeni. Na novi telefonski številki 1892-000 se sedaj nahaja 30 modemov, na katere se lahko pokliče z ISDN ali navadnega analognega modema. Klicni modemi so namenjeni samo za zaposlene na univerzi. Zaenkrat še niso močno zasedeni, zato ni nobenih omejitev. Če bo prihajalo do preobremenitve linij ali do zlorab, so omejitve edina rešitev.

Novi modemi omogočajo PPP (grafični internet). Za dostop do modemov je potrebno geslo. Tega dobite na fakulteti, pri osebi, ki že sedaj dodeljuje gesla za elektronsko pošto. Te osebe imajo v datoteki MODEM.HLP (na direktoriju za generiranje šifer) navodila za dodajanje novih modemskih uporabnikov.

Splošne informacije: UPS

Imamo naprave za neprekinjeno napajanje, ki bodo v kratkem postavljene v Telekom Cankarjev dom in na Kemijo, kjer smo imeli večino izpadov (zaradi izpadov elektrike). Montaža bo izvedena v primernem trenutku, ko se bo delalo še druge stvari, da bo motnja minimalna.

Splošne informacije: DNS

Zaporedje DNS strežnikov v control panelu (nadzorna plošča) je:

<lokalni DNS server> če obstaja

193.2.64.46

193.2.64.45

193.2.1.66

Splošne informacije: Modemi

Številka univerzitetnih modemov je 1892-000.

30 linij, analogne in digitalne

Stevilka 1681-121 ne obstaja več.

Splošne informacije: Mail

Ime mail serverja je: mail.uni-lj.si

IP naslov je: 193.2.64.43

Prijava napak na računalniški mreži:

V primeru težav na enem računalniku najprej preverimo delovanje sosednjih računalnikov. Če ti delujejo, verjetno ni napaka na mreži.

Napake na mreži, še posebej, če izpade internetna povezava za cel objekt, prijavite na telefon 041-666-505 (Jure Lenče). V primeru okvare se pojavi splošen komunikacijski problem. Kliče cel kup ljudi, tako da je telefon v ognju, ljudje pa v glavnem dajejo napačne ali nasprotujoče si diagnoze. Zato je pomembno, da se (če je le mogoče) najprej obvesti hišnega upravnika mreže, ki v glavnem zna pogledati, kaj je narobe, in potem pokliče pomoč, če je potrebna. Skratka, pri prijavi okvare (še posebej na telefonski odzivnik) sporočite:

V primeru izpada klicanje večjega števila ljudi ne pospeši popravila, ampak ga predvsem ovira.

Zbiranje naslovov:

Zadnje čase se je spremenilo precej naslovov in telefonskih številk.

Za boljšo in kvalitetnejšo komunikacijo zbiramo popravke (nove naslove, telefone, še posebej mobitele) oseb, zadolženih za računalništvo po univerzitetnih institucijah.

NOV URNIK

 

Brž ko boste izvedeli, kdaj in kje boste predavali v prihajajočem semestru, nam sporočite svoje potrebe po projekcijski opremi in prenosnem ali prevoznem računalniku.

Navodilo velja tudi za tiste, ki boste imeli enake želje kot v prejšnjem semestru.

Še vedno se lahko prijavite pod

Kdor prej pride, prej melje, zato ne odlašajte. Zasedenost opreme je bila v nekaterih urah prejšnjega semestra na skrajnem robu naših tehničnih možnosti.

WWW

Zdaj pa zares: naša domača stran je spremenjena.

Potrudili smo se in poskrbeli, da je informativni dan predstavljen tudi na internetu. Z velikimi, pisanimi črkami, ki naj privabijo pogled bodočih študentov, ki so danes še omahujoči srednješolci in se sprašujejo, zakaj bi šli ravno na FMF in ne morda na ekonomijo.

Odprti smo za konstruktivno kritiko, torej nam brez strahu povejte, če menite, da bi bilo dobro kaj dodati ali izboljšati. Nekaj dobronamernih nasvetov smo že upoštevali.

 

NOVE KNJIGE

 

Novosti v knjižnici izobraževalne delavnice od 27. januarja letos:

Michael Kofler LINUX
Paul G. Sery & Eric Harper Red Hat Linux 6 in Small Business
Brian W. Kernigham & Rob Pike The Practice of Programming

Celoten seznam je še vedno na naslovu: http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/knjiznica/knjige-seznam.htm

STARE MATEMATIČNE KNJIGE NA INTERNETU

 

Na strani, ki jo vzdržuje Cornell University, ni nič manj kot 571 knjig, ki spadajo v zgodovino matematike. Gre za optične preslikave originalnih izdaj.

http://moa.cit.cornell.edu/dienst-data/cdl-math-browse.html

Na seznamu avtorjev so Jean Bernoulli, Joseph Louis La Grange, Rudolph Lipschitz, Bernhard Riemann in še cela vrsta znanih in manj znanih matematikov.

Tole pa je drobtinica iz uvoda, ki ga je napisal Charles Taylor k svojemu delu An introduction to the ancient and the modern geometry of conics. Izšlo je leta 1881. Šumniki so delali težave že takrat.